Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: Δυναμικά στις νέες απαιτήσεις της ΚΑΠ μέσω της εκπαίδευσης

Σε κάθε κλάδο της οικονομίας, η παρεχόμενη εκπαίδευση πρέπει να συμβαδίζει με τις εξελίξεις και τα επιτεύγματα που συντελούνται. Στην περίπτωση του αγροτικού τομέα, τα νέα δεδομένα πάνω στα οποία πρέπει να βασιστεί η γνώση, εκτός των άλλων, είναι οι απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάγκη μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Με βάση τα παραπάνω, η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Αλεξάνδρα Μέγα, τονίζει στην «ΥΧ» τη σημασία της εκπαίδευσης, τη στιγμή που οδεύουμε προς τη νέα ΚΑΠ, η οποία έχει στη βάση της πιο φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα, καθώς και την ψηφιοποίηση. Παρουσιάζει, επίσης, τις δράσεις και το πλάνο της σχολής που θα βοηθήσει τους μαθητές να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές προκλήσεις.

Όπως εξηγεί, «οι μαθητές της Γαλακτοκομικής Σχολής είναι ήδη εξοικειωμένοι μέσα από τα μαθήματά τους, με τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της διαχείρισης των φυσικών πόρων, της προστασίας της βιοποικιλότητας, της διατήρησης των οικοσυστημάτων, της καλής μεταχείρισης των ζώων και της απαίτησης της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.

Η Σχολή υλοποιεί πρωτοβουλίες που εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ, όπως είναι η συνεργασία μας με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου και η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων αποκλειστικά με γάλα προβάτων Σπάνιας Φυλής Κατσικάς και ντόπιων αιγών κατά την ορεινή βόσκηση. Τα προϊόντα προβλήθηκαν σε εκθέσεις και εκδηλώσεις, με σκοπό την ανάδειξη των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών.

Οπωσδήποτε, όμως, επιβάλλεται να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα αυτά, να πλουτίσουμε τα ερεθίσματα των μαθητών μας, με τη βοήθεια επιτυχημένων παραδειγμάτων πράσινης επιχειρηματικότητας, διαλέξεων από ειδικούς, να τους ενθαρρύνουμε να παρακολουθήσουν τον πλούσιο και δημόσιο, διαδικτυακό κυρίως, διάλογο και να τους υποδείξουμε έγκυρες πηγές έντυπης και διαδικτυακής ανταλλαγής ιδεών και πληροφοριών».

Νέες τεχνολογίες

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω εξηγεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη η παρακολούθηση των ταχύτατα εξελισσόμενων επιτευγμάτων της επιστήμης και καινοτομίας στον τομέας της «έξυπνης γεωργίας». «Επιδίωξή μας είναι η επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού και η ενημέρωση των μαθητών μας γύρω από εφαρμογές που ενδιαφέρουν τον τομέα μας.

Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με εταιρείες που προωθούν σχετικές εφαρμογές, ώστε να τις παρουσιάσουν στη Γαλακτοκομική Σχολή, όπως για παράδειγμα, εφαρμογές Διαδικτύου των Πραγμάτων, όπως στην ιχνηλάτηση των ζώων που βόσκουν, στην παρακολούθηση της αλυσίδας του γάλακτος κ.ά.

Η Γαλακτοκομική Σχολή, άλλωστε, απολαμβάνει το προνόμιο, ως τμήμα του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», να ενημερώνεται άμεσα για τα πορίσματα σχετικών προγραμμάτων που υλοποιούνται από τα ερευνητικά μας ινστιτούτα, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση της αλυσίδας διακίνησης του γάλακτος».

Οι δράσεις της σχολής για τη νέα χρονιά

Ο εκσυγχρονισμός, όμως, της Γαλακτοκομικής Σχολής θα ξεκινήσει μέσα στο 2021, καθώς, όπως αναφέρει η κα Μέγα, «η ηλεκτρονική πλατφόρμα ekatartisi, η οποία σήμερα εξυπηρετεί την τηλεκπαίδευση, είναι ένα εργαλείο που ήρθε για να μείνει, εφόσον μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε με τους μαθητές μας συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, ομιλίες που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμα και εκπαιδευτικά βίντεο που παράγονται από τους διδάσκοντες της Σχολής.

Μέσα στο 2021 θα τεθεί σε λειτουργία, στον χώρο της Σχολής, σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο ενταγμένο στην προβολή του αγροδιατροφικού τουρισμού της περιοχής. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε παραδοσιακές τυροκομήσεις είτε εικονικά, με τη βοήθεια τρισδιάστατης ψηφιακής απεικόνισης, είτε με φυσική παρουσία. Το Εκθεσιακό Κέντρο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας ‘‘CheeseCult’’.

Επίσης, είναι ήδη σε λειτουργία η πλατφόρμα του προγράμματος FACEinitinere μέσω της οποίας διευκολύνονται οι μαθητές και απόφοιτοί μας να επισκεφθούν μικρά τυροκομεία, φάρμες και εξειδικευμένα τυροπωλεία σε όλη την Ευρώπη ή να υποδεχθούν ενδιαφερόμενους στις δικές τους επιχειρήσεις με σκοπό την ανταλλαγή της γνώσης και εμπειρίας».