Γαλλία: Διεθνής συνάντηση με αντικείμενο την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την αγορά λιπασμάτων

Συνάντηση με εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών εθνών, των φορέων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκάλεσε πριν από μερικές μέρες η Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, η συνάντηση είχε θέμα την επείγουσα αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι εντάσεις στην αγορά τροφίμων έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από ποτέ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή της για μια τροφοδοτούμενη από τον πόλεμο παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, έλαβε χώρα σε μια συγκυρία, κατά την οποία ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προτρέπει τις ουδέτερες χώρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στον Τρίτο Κόσμο, να συστρατευθούν με την Ουκρανία και τη Δύση.

«Η ΕΕ ανακάλεσε τις υφιστάμενες εξαιρέσεις για όλα τα αγροδιατροφικά προϊόντα και την παροχή πρόσθετων κατευθυντήριων γραμμών για να διευκρινιστεί η εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων στη Ρωσία», ανέφερε το Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται, επίσης, το λανσάρισμα ενός μηχανισμού έκτακτης αγοράς λιπασμάτων για την Αφρική.

Μια συνάντηση με διευθυντικά στελέχη εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων θα συγκληθεί στο Παρίσι ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της G20 στα μέσα Νοεμβρίου για να κλιμακωθεί η παραγωγή όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανέφερε επίσης το Μέγαρο.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι κύριες αγορές βασικών εμπορευμάτων, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, θα πρέπει να αναμένουν μια «υγιέστερη προσφορά» λιπασμάτων σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση της Rabobank.

Επιπλέον, οι παραγωγοί ενδέχεται να δουν «περαιτέρω καθοδικές πιέσεις των τιμών» στα φωσφορικά άλατα και στην ποτάσα, καθώς η αγορά προσαρμόζεται στη ρωσο-ουκρανική κρίση.