Γαλλία: Με τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις αποδόσεις των αμπελιών

Μία λύση ευφυούς γεωργίας, που βασίζεται σε δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη για να υποστηρίξει την καλλιέργεια αμπελιού, ανέπτυξε μία εταιρεία από την Οξφόρδη, έχοντας την υποστήριξη του EIT-FOOD. Η Deep Planet, όπως ονομάζεται η εταιρεία, συνεργάστηκε με οινοπαραγωγούς του Μπορντό, προκειμένου να επιδείξει τα οφέλη του VineSignal.

Στόχος του εργαλείου είναι να βοηθήσει τους αμπελουργούς στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες να βελτιώσουν την ποιότητα της καλλιέργειάς τους, αλλά και να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Να ενσωματώσουν, επίσης, πιο βιώσιμες και αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης για να βελτιώσουν την ποιότητα του σταφυλιού και, κατ’ επέκταση, του κρασιού, αλλά και να αυξήσουν την αποδοτικότητα της συγκομιδής.

Το VineSignal χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή από περισσότερους από 60 παραγωγούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων οινοποιών, όπως η Pernod Ricard, αλλά και μικρότερων σε μέγεθος παραγωγών στο Μπορντό. Έχοντας παρακολουθήσει πάνω από 50.000 εκτάρια αμπελώνων και περισσότερες από 100 ποικιλίες σταφυλιών, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει αναπτυχθεί και βελτιστοποιηθεί για να προβλέπει τις αποδόσεις της παραγωγής σταφυλιών.

Η εταιρεία αποτελεί μέρος του δικτύου EIT Food RisingFoodStars από το 2020, ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να κλιμακωθούν ταχύτερα μέσω της δοκιμής νέων ιδεών στην αγορά, της παροχής υποστήριξης από ειδικούς, της σύνδεσής τους με συνεργάτες στη βιομηχανία τροφίμων, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε επενδυτές. Ως μέρος του προγράμματος, η Deep Planet έλαβε χρηματοδότηση για να βοηθήσει στην κλίμακα των λύσεών της, επιταχύνοντας την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, «το όραμα της Deep Planet είναι να βοηθήσει τους αγρότες να αναπτύξουν ανθεκτικότητα έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και να βοηθήσει τους καλλιεργητές και τους οινοπαραγωγούς να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα στους αμπελώνες τους μέσω της παρακολούθησης της ωριμότητας, της απόδοσης, της ευρωστίας, της εξατμισοδιαπνοής, των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους και του άνθρακα του εδάφους».