Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Γαλλία: Στα χέρια της Κομισιόν το νομοθέτημα κατά του «shrinkflation» στο λιανεμπόριο τροφίμων

06/01/2024
2' διάβασμα
gallia-sta-cheria-tis-komision-to-nomothetima-kata-tou-shrinkflation-sto-lianeborio-trofimon-310831

Το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή την υποχρεωτική επισήμανση προϊόντων που έχουν υποστεί το λεγόμενο «skhrinkflation».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει γνωρίσει… δόξες την τελευταία διετία των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και έχει να κάνει με τη μείωση της ποσότητας ή της συσκευασίας ενός προϊόντος, δίχως όμως να μεταβάλλεται η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρακτική «σκανδαλώδη», σχολιάζοντας ότι «στην ουσία πληρώνεις περισσότερα για να πάρεις λιγότερα» και προανήγγειλε τη λήψη μέτρων, αφού «δεν είμαστε εδώ για να γεμίσουμε τις τσέπες των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων».

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2023, το γαλλικό υπουργείο Εμπορίου απέστειλε στην Κομισιόν το προσχέδιο μιας νομοθετικής διάταξης, η οποία υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ να ενημερώνουν με σαφή τρόπο τους καταναλωτές (π.χ. με ειδική σήμανση στη συσκευασία ή στο ράφι) για τα προϊόντα στα οποία έχει εφαρμοστεί η εν λόγω πρακτική.

Η σχετική επισήμανση θα πρέπει να είναι γραμμένη με χαρακτήρες ίδιου μεγέθους με αυτούς που αναγράφεται η τιμή και να αναφέρει επακριβώς τη μείωση της ποσότητας, αλλά και την αύξηση της τιμής, είτε ποσοστό είτε σε πραγματική αξία. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα έως 3.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ή έως 15.000 ευρώ για τις νομικές οντότητες.

Παίρνουν σειρά και οι βιομηχανίες τροφίμων

Εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις από τις Βρυξέλλες, στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι το νομοθέτημα να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του Μαρτίου. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, σε δεύτερο χρόνο θα ισχύσει παρόμοια υποχρέωση και για τις βιομηχανίες τροφίμων, αν και κάτι τέτοιο απαιτεί την αναθεώρηση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας, που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2025.