Γαλλικό κολοσσό στα αγροτικά εμπορεύματα δημιουργεί το ντηλ InVivo- Soufflet

Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, έβαζε φρένο στην εξαγορά της Carrefour από την καναδική Alimentation Couche-Tard Inc. επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την ανάγκη προάσπισης της «διατροφικής κυριαρχίας» της χώρας σε μια άκρως ρευστή και ταραγμένη για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα περίοδο.

Το ίδιο περίπου επιχείρημα, αλλά… από την ανάποδη χρησιμοποιούσε ο ίδιος λίγες μόλις μέρες μετά, προκειμένου να δώσει τις ευλογίες του στο κυοφορούμενο ντηλ μεταξύ της (συνεταιριστικής) InVivo και της Soufflet: «Η δημιουργία αυτού του ομίλου θα ήταν κάτι θετικό για τη χώρα, αλλά και για τη γαλλική γεωργία», δήλωνε ο Le Maire στο Reuters, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μερικές εβδομάδες.

Τζίρος 10 δισ. ευρώ

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο γαλλικές επιχειρήσεις κάνουν λόγο για τη συγκρότηση «ενός εθνικού πρωταθλητή στη γεωργία και στην αγροτική επιχειρηματικότητα με διεθνές αποτύπωμα». Και πράγματι, με αθροιστικό τζίρο κοντά στα 10 δισ. ευρώ και 90 βιομηχανικά συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο, το νέο γκρουπ (εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, όπως είναι και το πλέον πιθανό) θα βρεθεί απέναντι σε κολοσσούς, όπως η αμερικανική Cargill και η γερμανική BayWa.

H InVivo απαρτίζεται από 192 αγροτικούς συνεταιρισμούς και έχει παρουσία, μεταξύ άλλων, στο λιανεμπόριο, στο κρασί και στα δημητριακά, τα οποία αποτελούν, άλλωστε, το βασικό πεδίο δράσης της Soufflet.

Η υπεραιωνόβια οικογενειακή επιχείρηση (σ.σ. έχει ιστορία 120 ετών) δραστηριοποιείται στο εμπόριο και στην επεξεργασία σιταριού, κριθαριού και ρυζιού, ενώ παράλληλα παρέχει υποστήριξη (π.χ. συμβουλευτικές και γεωπονικές υπηρεσίες) σε αμπελουργούς.

«Η πρόσβαση σε τροφή έχει γίνει ζήτημα στρατηγικής σημασίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η ‘‘διατροφική κυριαρχία’’ τόσο της Γαλλίας όσο και της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Philippe Mangin, πρόεδρος της InVivo, προσθέτοντας ότι «ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να δώσουμε μια 100% γαλλική απάντηση στο ζήτημα αυτό». Από την πλευρά του, ο Jean-Michel Soufflet, διευθύνων σύμβουλος της Soufflet Group, τόνισε ότι «η επιτυχία της ένωσης InVivo και Soufflet θα βασιστεί στη διατήρηση της ξεχωριστής ταυτότητας κάθε εταιρείας».

H Soufflet είχε βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο διάφορων σεναρίων εξαγοράς, κυρίως λόγω της μη ύπαρξης διάδοχης κατάστασης που θα μπορούσε να διασφαλίσει την οικογενειακή συνέχεια της επιχείρησης, την οποία αυτήν τη στιγμή «τρέχουν» ο Michel Soufflet (πρόεδρος) και ο γιος του, Jean Michel (διευθύνων σύμβουλος).

H InVivo πούλησε πρόσφατα τον κλάδο κτηνιατρικών φαρμάκων (Neovia) στην αμερικανική Archer Daniels Midland (ADM), ενώ παράλληλα προχώρησε σε αναδιάρθρωση των εμπορικών δραστηριοτήτων της στo σιτάρι και στο κριθάρι, σχηματίζοντας μαζί με άλλους δύο συνεταιρισμούς την κοινοπραξία Grain Overseas.