Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά του καθεστώτος προστασίας του χαλουμιού

Στην απόρριψη μιας προσφυγής από εταιρείες και παραγωγούς με στόχο την άρση του προστατευόμενου καθεστώτος του χαλουμιού προχώρησε την Τετάρτη το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Με την απόφαση αυτή, μπαίνει φρένο και με ευρωπαϊκή δικαστική «βούλα» στην αμφισβήτηση του εμβληματικού τυριού, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα της Κύπρου.

Το χαλούμι έχει καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2021, κάτι που σημαίνει ότι μόνο εγκεκριμένοι παραγωγοί από την Κύπρο μπορούν να εμπορεύονται το τυρί με αυτή την ονομασία. Ωστόσο, οι επίσημες προδιαγραφές του προϊόντος έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την κυπριακή γαλακτοβιομηχανία, με την κυπριακή εταιρεία Papouis Dairies Ltd, καθώς και Κύπριους εκτροφείς να ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ να ακυρώσει τον εκτελεστικό κανονισμό για την καταχώριση της ονομασίας «Χαλούμι» ως ΠΟΠ.

Τι ζήτησαν οι Κύπριοι παραγωγοί

Όπως υποστήριξαν οι προσφεύγοντες, η Κύπρος υπέβαλε λανθασμένες προδιαγραφές για τα συστατικά του χαλουμιού κατά την αίτησή της για καταχώρηση ως ΠΟΠ το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, το τυρί θα πρέπει να παρασκευάζεται με μείγμα αγελαδινού, πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, αντικαθιστώντας σταδιακά το αγελαδινό γάλα που τα τελευταία χρόνια ήταν το κυρίαρχο συστατικό. Η Κύπρος σκοπεύει να αυξήσει σταδιακά την ποσότητα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στο μείγμα, ώστε να ισούται με αυτή του αγελαδινού γάλακτος.

Αυτή η κίνηση έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις από τους εμπλεκόμενους της βιομηχανίας, οι οποίοι λένε ότι το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα είναι άκρως εποχιακά και ως εκ τούτου θα μπορούσε να υπάρξει αντίκτυπος στην παραγωγική ικανότητα. «Δεν θέλουμε να πέσουν οι εξαγωγές μας, είναι από τις κορυφαίες μας εξαγωγές, αλλά αυτές οι προδιαγραφές θα προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγή», είχε δηλώσει σχετικά ο Νίκος Παπακυπριακού, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Κύπρου.

Προς το παρόν, στο μείγμα μπαίνει 10% πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Όταν οι αρχές αποφάσισαν αύξηση στο 19% τον περασμένο Οκτώβριο, οι τυροκόμοι απείλησαν να κλείσουν τα γαλακτοκομεία τους, καθώς δεν υπήρχε αρκετό γάλα για να συντηρηθεί η απρόσκοπτη παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.