Γεωργία, ναυτιλία και τουρισμός οι πυλώνες ανάπτυξης της ΝΔ

Γεωργία, ναυτιλία και τουρισμός οι πυλώνες ανάπτυξης της ΝΔ

Στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης περιόδευσε ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης από τις 19 Νοεμβρίου ακολουθώντας το οδοιπορικό «Συμφωνία Αλήθειας με Αγρότες και Κτηνοτρόφους».

Η περιοδεία ξεκίνησε το Σάββατο από τον Έβρο, με σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης με στελέχη της ΝΔ. Ακολούθησαν συσκέψεις στο Σουφλί, το Διδυμότειχο και ανοιχτή συζήτηση με τους αγρότες του Νομού Έβρου στην Ορεστιάδα. Την Κυριακή έγινε στον Ίασμο του Νομού Ροδόπης ανοιχτή συζήτηση με αγρότες και στη συνέχεια σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστο Μέτιο, αντιπεριφερειάρχες, συμβούλους και στελέχη της ΝΟΔΕ Ροδόπης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή.

perifer

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στην Γενισέα Ξάνθης εκδήλωση. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου με ανοιχτή συζήτηση με τους αγρότες στην Χρυσούπολη, σύσκεψη με τη δημοτική αρχή και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο Δημαρχείο Θάσου με έμφαση στις πυρκαγιές του Σεπτέμβρη και τέλος ανοιχτή συζήτηση με τους αγρότες στην αίθουσα Δημαρχείου Δράμας. Ανάμεσα στα θέματα που αναδείχθηκαν είναι το πρόβλημα με τους αναδασμούς, η διαχείριση του νερού, το κόστος παραγωγής, το οδικό δίκτυο, αλλά και το τέλος του συνεταιριστικού κινήματος. «Μπορεί να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη χωρίς συνεταιρισμούς; Όχι. Θα πρέπει, όμως, να δούμε τι δεν έγινε σωστά, τι πρέπει να βελτιώσουμε και ποιο πρέπει να είναι το εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούμε για να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών» σχολίασε ο κ. Αυγενάκης, αποτιμώντας την επαφή με τον αγροτικό κόσμο της περιφέρειας.

Συνάντηση με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Στην επίσκεψη του Λ. Αυγενάκη στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο τελευταίος του έθεσε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν την Αλεξανδρούπολη και την Θράκη, με κύρια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Αναφέρθηκε στις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αφορούν στην κατασκευή του σφαγείου Φερών, τις δυνατότητες ανάπτυξης του λιμανιού καθώς και της κατασκευής διαμετακομιστικού κέντρου με την προοπτική δημιουργίας 4.000 θέσεων εργασίας. Επίσης, ο κ. Λαμπάκης μίλησε για το δημογραφικό πρόβλημα, την δυνατότητα αξιοποίησης της ΒΙ.ΠΕ. και το ενδεχόμενο δημιουργίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή.

perifereia

Σύσκεψη στον Ίασμο

Με ακροατήριο αγροτών και στελεχών της ΝΟΔΕ Ροδόπης έγινε συζήτηση στον Ίασμο με τον Λ. Αυγενάκη και τα στελέχη που συμμετείχαν στο κλιμάκιο της ΝΔ, τον Δημήτρη Μελά, πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Συντονιστή στην ομάδα προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα στη Γραμματεία Προγράμματος, Κώστα Μπαγινέτα, Γραμματέα Αγροτικών Φορέων ΝΔ, Σταύρο Σταυράκολγου, αναπληρωτή Γραμματέα Αγροτικών Φορέων ΝΔ και Χρήστο Γιαννακάκη, Σύμβουλο Γραμματέα ΠΕ για θέματα πρωτογενή τομέα και αγροτικών συνεταιρισμών.

Πολλοί αγρότες έθεσαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους ελέγχους του ΕΛΓΑ, χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου Οντέρ Μουμίν πρότεινε να περάσουν οι αγρότες σε ιδιωτική ασφάλιση. Επίσης, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου ανήκουν τα δασαρχεία και πρότεινε την κατάργηση της Αποκεντρωμένης και να έρθουν οι αρμοδιότητες στις αιρετές περιφέρειες.

Μιλώντας για τους τρόπους επίλυσης προβλημάτων ο κ. Μελάς τόνισε ότι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να προκρίνουν οι αγρότες είναι η προκαταβολή. «Πολύ πιο εύκολα μπορεί να βρεθεί ένα ισοδύναμο για να σας δώσει μια σημαντική ανάσα στο κομμάτι της ρευστότητας. Έχει επεξεργαστεί το σύστημα ώστε από την επόμενη μέρα διακυβέρνησης της ΝΔ μέσω ηλεκτρονικού συστήματος να γίνεται άμεση απόδοση ΦΠΑ σ’ αυτά που είστε πιστωτικοί».

Επίσης, ο κ. Μελάς σχολίασε ότι ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούν να συνεργαστούν και ανέφερε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ εκ βάθρων. Αναγνώρισε δε ότι οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν περισσότερα από την φυτική παραγωγή. Σημείωσε ότι ο ΕΛΓΑ αργεί ν’ αποζημιώσει  γιατί περιμένει την λίστα του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.  Είπε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια βάση με χαμηλό ασφάλιστρο με διάφορες παραμέτρους που αυξάνουν το ρίσκο, ώστε να πληρώνονται ανάλογα οι αγρότες.

Σε συζήτηση για την μείωση του κόστους παραγωγής ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης Τριαντάφυλλος Παπαδάκης επεσήμανε ότι για να επιτευχθεί χρειάζονται αναδασμοί ώστε να γίνουν έγγειες βελτιώσεις.

iasmos

Συνεταιριστικά: περασμένα, όχι ξεχασμένα

Ο κ. Γιαννακάκης ως συνεταιριστής της VENUS, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, μίλησε για τα προβλήματα της φορολογίας, την πώληση προϊόντων χωρίς τιμολόγια που οδηγεί σταδιακά σε κατάρρευση του συστήματος αλλά έδειξε και την διέξοδο προς νέες καλλιέργειες όπως είναι οι δενδρώδεις και τα κηπευτικά.  «Πώς, όμως, να καλλιεργηθούν χωρίς καθοδήγηση και πρόσβαση στην αγορά όταν έχεις διαλύσει το παραγωγικό σου σύστημα» αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο των συνεταιριστικών υποδομών, θέμα που συνάντησε το κλιμάκιο της ΝΔ στις επαφές στην Θράκη από αγρότες, πρώην συνεταιριστές αλλά κι εργαζόμενους. Ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι πριν τέσσερα χρόνια η Θράκη είχε 100 συνεταιρισμούς και σήμερα έχει 18 κι από αυτούς μόνο δύο είναι στην Ροδόπη. Πανελλαδικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι αναγνωρισμένοι 1.100 συνεταιρισμοί εκ των οποίων οι 736 έχουν τζίρο έως 10.000 ευρώ.

Για τον συνεταιρισμό VENUS ενημέρωσε ότι η συμβολαιακή γεωργία προχώρησε καλά. Στα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό χώρο της χώρας τόνισε ότι είναι ο κακός προγραμματισμός. Έτσι, ανέφερε το παράδειγμα της Άρτας όπου έχουν παραγωγή 40.000 τόνους ακτινίδια και δυνατότητα αποθήκευσης μόλις 7.000, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι έρμαιο των ιταλών εμπόρων.

iasmo

Αναζητώντας νέους αγρότες   

Ο κ. Μπαγινέτας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα νέων αγροτών και τις στρεβλώσεις που το χαρακτηρίζουν με αποτέλεσμα η Ελλάδα από τους 660.000 ασφαλισμένους αγρότες να έχει μόλις 6.000 νέους αγρότες, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ποσοστό είναι 6% και μάλιστα με όριο ηλικίας τα 35 κι όχι τα 41 έτη, που είναι στην χώρα μας. Ενημέρωσε ότι υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που επιτρέπει να δίνονται χαμηλότοκα δάνεια σε παραγωγούς αλλά δυστυχώς η χώρα μας δεν το ενεργοποίησε.

Ο Λ. Αυγενάκης ανακοίνωσε τις δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους αγρότες, αναφέροντας τους βασικούς άξονες: «Στρατηγική της ΝΔ είναι η μείωση της φορολογίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του κόστους παραγωγής». Για την φορολογία τόνισε ότι δεσμεύονται για την μείωση του ΦΠΑ στο 20%, την αύξηση του ορίου παραγωγής στα 25.000 ευρώ και την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μιλώντας για την σπουδαιότητα του  Πρωτογενή Τομέα ανέφερε ότι είναι ο ένας από τους τρεις πυλώνες που θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση η ΝΔ ως κυβέρνηση, με  άλλους δύο την Ναυτιλία και τον Τουρισμό. Εξήγησε ότι χρειάζονται ενεργούς πολίτες που μπορούν να διεκδικήσουν.