Γεωργία Τσιτσιλίδου: Από την Αγγλία στις Σέρρες και την καλλιέργεια super foods

Συνδύασε τις εκπαιδευτικές βάσεις της Αγγλίας με το κλίμα και το έδαφος της Ελλάδας για να καλλιεργήσει αρώνια, ένα προϊόν που συγκαταλέγεται σε αυτά που ονομάζουμε super foods, τα διατροφικά στοιχεία των οποίων τα καθιστούν «ανώτερα» από άλλα.

Ο λόγος για τη Γεωργία Τσιτσιλίδου από τον Γάζωρο Σερρών, που καλλιεργεί βιολογικά 8,5 στρέμματα αρώνια και πριν από περίπου έναν χρόνο προχώρησε και στην καλλιέργεια 15 στρεμμάτων με καρύδια, με στόχο το επόμενο διάστημα να τα διπλασιάσει. Σήμερα, συμμετέχει ως μέλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Αρώνιας Σερρών, μέσω του οποίου το προϊόν της μετατρέπεται σε χυμό.

Η ίδια μιλά στην «ΥΧ» για την επιστροφή της στην Ελλάδα, τον λόγο που αποφάσισε να καλλιεργήσει αρώνια βιολογικά, αλλά και για τη σημασία της συνεργασίας. «Σπούδασα πέντε χρόνια στην Αγγλία, αποκτώντας πτυχίο στη γεωπονία και μεταπτυχιακό στα κηπευτικά από το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ενώ προχώρησα και σε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό με θέμα το περιβάλλον στο πανεπιστήμιο Γιορκ.

Πήρα την απόφαση να σπουδάσω εκεί, καθώς όταν έψαχνα τα πανεπιστήμια είδα ότι το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ ήταν αρκετά ψηλά στην κατάταξη. Ασχολούμαι με τον αγροτικό τομέα από το 2012, ενώ το 2014 μπήκα στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Είχα αποφασίσει από μικρή ηλικία ότι οι σπουδές μου θα είναι σχετικές με τη γεωπονία και το περιβάλλον», εξηγεί στην «ΥΧ» η Γεωργία.

Η εισαγωγή στο αγροτικό επάγγελμα δεν είναι εύκολη, επισημαίνει η Γεωργία, καθώς «αν δεν έχεις τις βάσεις, όπως τις εκτάσεις και τα μηχανήματα, δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις, γιατί πρέπει να επενδύσεις αρκετά χρήματα».

Η απόφαση για την αρώνια

Η παρότρυνση της οικογένειάς της συνέβαλε ώστε να επιστρέψει η ίδια στην Ελλάδα και στο χωριό της και να αναλάβει τα στρέμματα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που διέθεταν. «Πριν ξεκινήσω με την καλλιέργεια της αρώνιας, έψαξα πολύ, έκανα έρευνα, διάβασα σχετικά άρθρα σε ξενόγλωσση βιβλιογραφία, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει μεγάλο ποσοστό σχετικών κειμένων.

Έκανα ανάλυση εδάφους για να διαπιστώσω αν ευδοκιμεί στην περιοχή το προϊόν. Επίσης, εκείνη την περίοδο όλοι έβαζαν ρόδια, γεγονός που με έκανε να θέλω να διαφοροποιηθώ και να δω τι άλλο λείπει από την αγορά. Την ίδια περίοδο και άλλοι παραγωγοί που είχαν βάλει την ίδια καλλιέργεια ξεκινούσαν έναν συνεταιρισμό, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Αρώνιας Σερρών, στον οποίο σήμερα συμμετέχω ως μέλος», αναφέρει η Γεωργία.

Βιολογική καλλιέργεια

Μέσω των σπουδών της η Γεωργία, εκτός από τη μεθοδολογία να ερευνά, γνώρισε και τη βιολογική καλλιέργεια, αλλά και τη σημασία της αποφυγής φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στο έδαφος, γεγονός που την οδήγησε στη βιολογική παραγωγή της αρώνιας. Όπως εξηγεί η ίδια, «η καλλιέργεια της αρώνιας δεν είναι δύσκολη, ωστόσο ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας είναι πιο απαιτητικός. Γενικά, είμαι αντίθετη σε ό,τι αφορά φυτοφάρμακα και λιπάσματα και προσπαθώ να κάνω την καλλιέργεια όσο γίνεται πιο φιλική προς το περιβάλλον».

Συνεταιρισμός

Στη βιολογική καλλιέργεια έχουν προχωρήσει και τα υπόλοιπα 30 μέλη του συνεταιρισμού, ενώ και ο ίδιος ο συνεταιρισμός για όλες τις διαδικασίες επεξεργασίας που ακολουθεί έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικός. «Ο συνεταιρισμός διαθέτει μεγάλους καταψύκτες, μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης που δημιουργήθηκαν με την ένταξή του σε πρόγραμμα Leader.

Το προϊόν μας μεταποιείται σε χυμό και κυκλοφορεί με την επωνυμία του συνεταιρισμού σε βιολογικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ στην Κεντρική Μακεδονία», εξηγεί η Γεωργία.

Η ίδια τονίζει ότι, μέσω του συνεταιρισμού, έχουν προσπαθήσει πολύ και έχουν καταφέρει να κάνουν τα επόμενα βήματα για την καλλιέργειά τους μέσω της μεταποίησης. Εξηγεί ότι ο καρπός της αρώνιας διαθέτει ιδιαίτερα και πλούσια θρεπτικά συστατικά που βοηθούν σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Παρ’ όλα αυτά, είναι στυφός και δύσκολα καταναλώνεται, γι’ αυτό μεταποιείται σε χυμό, που ως παραγωγοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές να τον πίνουν αργά. «Στην Ελλάδα, το καταναλωτικό κοινό δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένο με το συγκεκριμένο προϊόν, αντίθετα στο εξωτερικό ο κόσμος το αναζητά αρκετά.

Εδώ και δύο χρόνια ως συνεταιρισμός έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για εξαγωγή στην Κίνα, ωστόσο γραφειοκρατικά ζητήματα μας καθυστερούν», εξηγεί η Γεωργία. Αυτό που επισημαίνει, όμως, είναι ότι η συμμετοχή τους στον συνεταιρισμό τούς έχει ωφελήσει αρκετά. «Θεωρώ ότι σχήματα συνεργασίας θα έπρεπε να υπάρχουν και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Για παράδειγμα, εδώ στην περιοχή που κυριαρχεί το κεράσι παρατηρείται ότι οι παραγωγοί το προωθούν ο κάθε ένας μόνος του χάνοντας οφέλη που μπορεί να προσφέρει η προώθηση μεγάλων ποσοτήτων σε ένα προϊόν μέσω της συνεργασίας», εξηγεί η Γεωργία.