Γερμανία: Ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών ζάχαρης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο

Οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ζάχαρης στη Γερμανία θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ομοσπονδιακού γραφείου αντιμετώπισης των καρτέλ.

Το –εγκεκριμένο από την κυβέρνηση– σχέδιο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας περιλαμβάνει τις εταιρείες Nordzucker, Sudzucker, Pfeifer & Langen και Cosun Beet, ενώ θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Γερμανών Τεχνολόγων Ζάχαρης (VDZ).

«Κεντρικό στοιχείο στην αξιολόγηση, από πλευράς ανταγωνισμού, ήταν το γεγονός ότι πρόκειται για μία κατ’ εξαίρεση συνεργασία για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη σχετικά με το φυσικό αέριο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Καρτέλ, Andreas Mundt.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα συνεχιστούν μόνο εφόσον αρθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό το μήνυμα εκλήφθηκε από την Ευρώπη ως ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι οι κυρώσεις βλάπτουν τη Ρωσία και ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom κρυβόταν στο παρελθόν πίσω από «αβάσιμους τεχνικούς λόγους» για τη μη παράδοση του φυσικού αερίου.