Την ώρα που οι διαμαρτυρίες των αγροτών εξακολουθούν να μαίνονται στη Γερμανία, η κυβέρνηση της χώρας προσανατολίζεται στο να διεξάγει εξονυχιστικούς ελέγχους σχετικά με το επίπεδο της ισχύος των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων στην αγορά, επιρρίπτοντας ευθύνες στους κλάδους για την πίεση που ασκούν κατά τον καθορισμό των τιμών σε βάρος της οικονομικής επιφάνειας πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι προγραμματισμένες περικοπές των επιδοτήσεων στα καύσιμα και το σχέδιο κατάργησης των φοροαπαλλαγών για την αγορά νέων γεωργικών μηχανημάτων έχουν εγείρει πανεθνικές διαδηλώσεις στη Γερμανία το τελευταίο δίμηνο. Καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιό της για σταδιακή άρση των ανωτέρω αγροτικών προνομίων, η ίδια, παράλληλα, επιχειρεί –ως αντιστάθμισμα– να βρει τρόπους για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των αγροτών.

«Ζητήσαμε από την Επιτροπή Μονοπωλίων να εξετάσει τις δομές της αγοράς», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αγροτική εμπορική έκθεση «Grüne Woche» στο Βερολίνο. Ο Marc Bataille, Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Μονοπωλίων, επιβεβαίωσε στη EURACTIV το αίτημα του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας για έρευνα στον κλάδο των τροφίμων.

Η Επιτροπή Μονοπωλίων σχεδιάζει την πρώτη της αναφορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να αξιολογήσει πιθανά νομικά βήματα. Επιπλέον, μια πιο λεπτομερής έκθεση επί του θέματος αναμένεται να εκπονηθεί μέχρι το τέλος της γερμανικής νομοθετικής περιόδου το φθινόπωρο του 2025, εφόσον καταστεί δυνατόν.