Με ένα σχέδιο εθνικής διατροφικής στρατηγικής στο πνεύμα του «Farm to Fork», ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ, φιλοδοξεί να κάνει τη διατροφή των ομοεθνών του περισσότερο υγιεινή και φυτική, ωστόσο ορισμένοι κατηγορούν την πρότασή του ότι υπαγορεύει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να τρώνε οι καταναλωτές.

Με τη διατροφική στρατηγική της, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τον μετασχηματισμό των συστημάτων διατροφής και να καταστήσει τις δίαιτες πιο υγιεινές και πιο βιώσιμες. Για τον σκοπό αυτόν, οι ειδικοί στόχοι της στρατηγικής περιλαμβάνουν αυξημένο μερίδιο φυτικών προϊόντων, μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι στα επεξεργασμένα γεύματα και υψηλότερο μερίδιο εποχικών, τοπικών και βιολογικών τροφίμων.

Παρότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα μέτρα για τη στρατηγική (σ.σ. αναμένεται να δημοσιευθεί έως τα τέλη του 2023), η προσέγγιση της κυβέρνησης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της κοινοτικής εστίασης σε νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία και καντίνες χώρων εργασίας.

Η Γερμανική Ένωση Αγροτών (DBV) χαιρέτισε κατ’ αρχάς το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιέζει για πιο υγιεινές δίαιτες και τρόπους ζωής, ωστόσο αμφισβήτησε τον στόχο της μείωσης της κατανάλωσης κρέατος. «Απορρίπτουμε τη διάκριση συγκεκριμένων τροφίμων», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ούντο Χέμερλινγκ. «Οι εκστρατείες κατά των ζωικών προϊόντων υπό την αιγίδα του κράτους είναι ακατάλληλες», πρόσθεσε.

Από τη μεριά του, ο Έζντεμιρ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν θέλω να υπαγορεύσω στους ανθρώπους τι πρέπει να τρώνε».