Η γερμανοποίηση της Ευρώπης

γράφει η Ειρήνη Σωτηροπούλου, δημοσιογράφος Euractiv Ελλάδος

euractiv-thumb
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, για την Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πιο σημαντικό να επικρατήσει Γερμανός υποψήφιος στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά της ΕΚΤ.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η καγκελάριος αναφέρεται εμμέσως στον Peter Altmaier, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από το CDU, κατορθώνοντας να γίνει ο στενότερος βοηθός της και, πλέον, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Μετά τον Walter Hallstein, ο Altmaier θα ήταν ο δεύτερος Γερμανός υπό την εποπτεία των Βρυξελλών. Εντούτοις, στο σημείο αυτό εγείρονται δύο μείζονα ζητήματα:

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Αρχικά, αν ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι Γερμανός, τότε επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά η γενικευμένη προκατάληψη ότι η ΕΕ αποτελεί γερμανική οντότητα (ο αρχηγός του ΕΛΚ είναι Γερμανός, το ίδιο ισχύει και για τον ΓΓ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος).

Δεύτερον, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του Altmaier σε πολιτικό επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προσφυγική κρίση. Η απόφασή του για διανομή προσφύγων προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, που είχε ως απότοκο την ανάδυση αρκετών αντι-μεταναστευτικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Αρκετοί είναι εκείνοι που προειδοποιούν ότι η ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Altmaier θα ενισχύσει τη γερμανοποίηση της Ευρώπης.

Τα πολιτικά κόμματα θα ξεκινήσουν σύντομα τη διαδικασία επιλογής του κορυφαίου υποψηφίου για το αξίωμα. Εφόσον η Γερμανία ελέγχει το ΕΛΚ, εάν το Βερολίνο επιθυμεί έναν Γερμανό ως βασικό υποψήφιο για πρόεδρο της Επιτροπής, τότε είναι μάλλον εμφανές ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στις επιδιώξεις αυτές.

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα