Η Ουκρανία δεν μπορεί να υπολογίζει στο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κρατήσει τον λόγο του και θα παραχωρήσει ασφαλή διέλευση στα εμπορικά πλοία για τη μεταφορά σιτηρών, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Τζεμ Οζντεμίρ. Ο Γερμανός αξιωματούχος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κίεβο πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας δεσμεύθηκε για νέα κεφάλαια υπέρ της υποστήριξης εναλλακτικών εξαγωγικών οδών.

Πρόσφατα, η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να παραχωρήσει ασφαλή διέλευση σε ουκρανικά πλοία σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων από τη Δύση. Ωστόσο, αυτή η προοπτική αντιμετωπίστηκε με κυνισμό από την Ουκρανία, καθώς και από αρκετούς από τους εταίρους της, οι οποίοι φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει κατάχρηση των ανοιχτών εμπορικών οδών για να επιτεθεί σε παράκτιες πόλεις όπως η Οδησσός.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Μίκολα Σόλσκιι, ο Οζντεμίρ είπε ότι συμμερίζεται τον σκεπτικισμό της Ουκρανίας απέναντι στις υποσχέσεις της Ρωσίας. «Η εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του Πούτιν χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστες, αποτελεσματικές στρατιωτικές εγγυήσεις θα ήταν μια κίνηση καμικάζι για την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όσο ο Πούτιν μπλοκάρει τη θαλάσσια οδό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να διευρύνουμε όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις: τους δρόμους, τους σιδηρόδρομους και τον Δούναβη», τόνισε ο Οζντεμίρ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία «δεν θα υποχωρήσει» σε αυτό.

Για να ενισχύσει αυτές τις προσπάθειες, ο Γερμανός υπουργός υποσχέθηκε νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επέκτασης των εργαστηριακών δυνατοτήτων στην ουκρανική πόλη Ισμαήλιο, που βρίσκεται στην όχθη του Δούναβη κοντά στα ρουμανικά σύνορα, προκειμένου να βελτιωθούν οι χρόνοι παράδοσης των πλοίων στα σύνορα.

www.euractiv.com