Ο γ.γ. των COPA-COGECA αναλύει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τους αγρότες

ekloges-geotee

Επιφορτισμένοι πρωτίστως με τον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ, αλλά και με μια σειρά από κρίσιμα άλλα ζητήματα καθοριστικής σημασίας για την ευρωπαϊκή γεωργία θα είναι οι νέοι ευρωβουλευτές που εξελέγησαν προ ολίγων ημερών, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας των Copa-Cogeca, Πέκα Πεσόνεν, σε κείμενο που δημοσίευσε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Η Ευρωβουλή που θα σχηματιστεί, αλλά και τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις των επιτρόπων και τη νέα Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της ΕΕ, καλούνται να αναλάβουν ένα σημαντικό έργο.

Τα αγκάθια σε οικονομία, διεθνές εμπόριο και κλιματική αλλαγή

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να διαχειριστούν τις διαδικασίες του Brexit, τον αγροτικό μετασχηματισμό και την ενδυνάμωση της βιοοικονομίας, τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και, το κρισιμότερο, τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και την ηλικιακή ανανέωση, διασφαλίζοντας το εισόδημα του παραγωγού και τη σταθερότητα σε ένα περιβάλλον εμπορικής έντασης που κυριαρχεί διεθνώς.

Ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Πεσόνεν, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για το οποίο θα πρέπει να προβάλουν αντίσταση τα νέα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου είναι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τα κράτη της Μερκοσούρ, αλλά και οι εισαγωγές προϊόντων από τη Βραζιλία, όπου η πολιτική της χώρας στο θέμα των φυτοφαρμάκων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν της ΕΕ.

Χρειάζεται ισχυρή ηγεσία και συνοχή μεταξύ κρατών-μελών

«Αποχαιρετούμε αρκετά ικανά και καταρτισμένα στελέχη, που είτε απέτυχαν να επανεκλεγούν είτε δεν θέλησαν να συνεχίσουν. Υποδεχόμαστε όμως και νέους που αποτελούν ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς διαθέτουν σημαντικά εφόδια από την προηγούμενη ενασχόλησή τους άμεσα ή έμμεσα με τον αγροτικό χώρο», επεσήμανε ο κ. Πεσόνεν, τονίζοντας, ωστόσο, τον προβληματισμό του για το σχεδόν 50% της αποχής των Ευρωπαίων πολιτών από την ψηφοφορία.

Η νέα σύσταση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ έχει ανάγκη από ισχυρή ηγεσία, η οποία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, διασφαλίζοντας την εκπροσώπηση, αλλά και την υπεράσπιση των Ευρωπαίων σε παγκόσμια κλίμακα. Κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόσωπο του απερχόμενου επιτρόπου Γεωργίας, οι δύο ευρωπαϊκές οργανώσεις επισημαίνουν ότι ο επόμενος επίτροπος θα πρέπει να είναι αντάξιος συνεχιστής του έργου του προκατόχου του.

Ενώ, στις προτάσεις τους για το μέλλον και τη συνοχή της ευρωπαϊκής γεωργίας μεταξύ και των κρατών-μελών συμπεριλαμβάνουν την ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας.

«Μία ισχυρή Ευρώπη προϋποθέτει ισχυρή γεωργία. Όμως, και η ισχυρή Γεωργία έχει ανάγκη την Ευρώπη», σχολίασε ο γ.γ. των Copa-Cogeca, εκφράζοντας την ελπίδα του τα νέα πρόσωπα να συνεχίσουν επάξια το έργο των προκατόχων τους, βασιζόμενοι στις προτάσεις της Επιτροπής Γεωργίας του Απριλίου.