Γιάννης Βεβελάκης (πρόεδρος ΣΠΕΛ): «Πρώτο μας μέλημα, ο νέος νόμος για τα λιπάσματα»

Τη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάρτιση του νέου εθνικού νομοθετικού πλαισίου για τα λιπάσματα, το οποίο έρχεται ως συνέπεια του καινούργιου ευρωπαϊκού κανονισμού (Καν. 1009/2019), θέτει ως άμεση προτεραιότητα του ΣΠΕΛ ο Γιάννης Βεβελάκης, στην πρώτη του συνέντευξη, που παραχώρησε στην «ΥΧ», μετά την επανεκλογή για τρίτη φορά στο «τιμόνι» του Συνδέσμου.

Tι σημαίνει για εσάς η επανεκλογή για τρίτη φορά στη θέση του προέδρου του ΣΠΕΛ;

Αναμφισβήτητα αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή, αλλά παράλληλα και σημαντική ευθύνη. Έχοντας και την εμπειρία της προηγούμενης θητείας μου, αντιλαμβάνομαι πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση αυτή.

Σε προσωπικό επίπεδο, είναι σαφές ότι θα πρέπει να βρω τον τρόπο και τον χρόνο να ισορροπήσω μεταξύ των υποχρεώσεων αυτών και των καθηκόντων μου ως επικεφαλής ενός μεγάλου πολυεθνικού ομίλου στην Ελλάδα. Όμως, επειδή πιστεύω βαθιά στη συλλογικότητα και στη δυναμική του Συνδέσμου, νομίζω ότι με τη βοήθεια και των υπόλοιπων μελών, θα καταφέρω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες που θέτετε σε πρώτο πλάνο;

Καταρχάς να υπογραμμίσω ότι είμαστε ένας Σύνδεσμος όπου τα 14 μέλη του ΔΣ εκλέγονται με αυξημένη πλειοψηφία, ενώ ο πρόεδρος, οι δυο αντιπρόεδροι, ο γραμματέας και ο ταμίας προκύπτουν παμψηφεί. Αυτό δείχνει ότι έχουμε την εμπιστοσύνη των μελών και ότι κύριο μέλημα όλων είναι η συλλογικότητα και η πρόοδος του Συνδέσμου.

Σημαίνει επίσης ότι η στρατηγική μας έχει μια συνέχεια και μια σταθερότητα, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο «τιμόνι» και επικεντρώνεται στην προστασία, στη διαρκή ενημέρωσή των μελών και, το βασικότερο, στην επιθυμία μας να βάλουμε ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας και της ενημέρωσης των αγροτών-πελατών μας.

Νομίζω ότι σαν Σύνδεσμος έχουμε κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε πλέον μια γενική διευθύντρια πολύ έμπειρη, δραστήρια και με αποδεδειγμένες γνώσεις στη θρέψη, τη Δρ. Φ. Γιαννακοπούλου, έχουμε αναπτύξει επαφές με το εξωτερικό με άλλους συνδέσμους και οργανισμούς από τους οποίους αντλούμε πληροφόρηση –πολλές φορές πιο γρήγορα και άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο στο οποίο εξυπακούεται ότι είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να την προσφέρουμε.

Η πλέον άμεση προτεραιότητά μας έχει να κάνει με τη νομοθεσία. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε έναν καινούργιο ευρωπαϊκό κανονισμό για τα λιπάσματα (Καν.1009/2019). Είμαστε στη διαδικασία της ενημέρωσης και θα ακολουθήσει και η διαδικασία εφαρμογής, που είναι αρκετά περίπλοκη και σε πολλές περιπτώσεις θεωρούμε ότι θα χρειαστεί η ενεργή συμμετοχή μας για την ολοκλήρωσή της.

Παράλληλα όμως θα πρέπει να δημιουργηθεί και σε εθνικό επίπεδο ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο που θα καλύπτει εκείνα τα λιπάσματα τα οποία δεν απαιτείται να υπαχθούν στο νέο κανονισμό. Πρώτο μέλημά μας λοιπόν είναι να συνεργαστούμε με το υπουργείο και να συμβάλουμε ώστε το νομικό αυτό πλαίσιο να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό.

Πώς κινήθηκε η ζήτηση την περσινή χρονιά στην εγχώρια αγορά λιπασμάτων;

Σε επίπεδο όγκων, το 2019 χαρακτηρίστηκε από μια σταθερότητα σε σχέση με το 2018, με κάποιες αυξομειώσεις ανά περιοχή. Στον Νότο, για παράδειγμα, είδαμε μειωμένες καταναλώσεις, τη στιγμή που στον Βορρά καταγράφηκε μια αύξηση. Βέβαια, αυτό έχει να κάνει ως έναν βαθμό και με τις κατά τόπους καλλιέργειες και τις τιμές που είχαν τα διαφορετικά αγροτικά προϊόντα.

Συνολικά, πάντως, θα έλεγα ότι δεν είχαμε ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σύγκριση την προηγούμενη χρονιά, με την αγορά να κινείται συνολικά στους 800.000 τόνους περίπου. Η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας, όπου βλέπουμε τη ζήτηση σταδιακά να επανακάμπτει ακόμα και σε προ-κρίσης επίπεδα, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής στη γεωργία. Η υπολίπανση συνεχίζεται και τείνει σε έναν βαθμό να γίνει συνήθεια στους παραγωγούς. Ο κύριος λόγος για αυτό νομίζω πως είναι το πρόβλημα χρηματοδότησης των αγροτών, το οποίο ουσιαστικά παραμένει άλυτο.

Διαπιστώνετε κάποιες διαφοροποιήσεις στη ζήτηση συγκεκριμένων τύπων λιπάσματος;

Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια είναι μια αύξηση της κατανάλωσης στα λιπάσματα με παρεμποδιστές, είτε νιτροποίησης είτε ουρεάσης. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ειδικών προϊόντων.

Είμαστε προηγμένοι γεωργικά και, λόγω του μικρού κλήρου, οι παραγωγοί μας αναζητούν τις αυξημένες αποδόσεις που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν αυτό το μειονέκτημα, κάτι που τους οδηγεί στα αντίστοιχα προϊόντα θρέψης. Επιπλέον, είμαστε αρκετά ανεπτυγμένοι στο συμβουλευτικό κομμάτι, καθώς οι γεωπόνοι που δουλεύουν στα καταστήματα εφοδίων μπορούν να συμβουλέψουν και να κατευθύνουν τον αγρότη σε επιλογές πολύ καλύτερες και επωφελείς γι’ αυτόν.

Πώς διαμορφώθηκε η καμπύλη τιμών την περασμένη χρονιά και ποια είναι η εκτίμηση για φέτος;

Οι τιμές παρουσίασαν μια πτώση το 2019, η οποία ήταν πιο εμφανής στον φώσφορο, επηρεάζοντας ανάλογα και όλα τα προϊόντα που τον περιέχουν. Ωστόσο, η εικόνα που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι οι τιμές έχουν φτάσει σε ένα «πάτωμα», καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 σταμάτησαν να λειτουργούν αρκετές μονάδες παραγωγής.

Αυτό είχε ως συνέπεια η πτωτική τάση που σας προανέφερα να έχει αναχαιτιστεί. Βάσει των εκτιμήσεων, μάλιστα, δεν αποκλείεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 να δούμε και κάποιες αυξήσεις. Όπως καταλαβαίνετε, βέβαια, αυτό εξαρτάται και από τη ζήτηση.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, διαπιστώνετε κάποιες ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά;

Η αλήθεια είναι ότι το ενδιαφέρον για το λίπασμα αυξάνεται και ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος. Στη χώρα μας υπάρχουν πλέον πάνω από 50 επιχειρήσεις, ορισμένες εξ αυτών καινούργιες.

Βλέπουμε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο να επενδύουν ακόμα και με συγγενείς επιχειρήσεις στο κομμάτι της θρέψης. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι η κινητικότητα αυτή παρατηρείται σε μια συγκυρία που η κατανάλωση βρίσκεται στα… κάτω της. Προφανώς λοιπόν όλοι αυτοί διαβλέπουν περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς και σπεύδουν να τοποθετηθούν σε αυτήν εγκαίρως.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής και κατέχει MSc στο Mάρκετινγκ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν γεωπόνος σε κατάστημα γεωργικών φαρμάκων το 1993 και για τα επόμενα 27 χρόνια εργάστηκε σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες σε θέσεις ευθύνης στον τομέα της εμπορίας αγροτικών εφοδίων. Τα τελευταία 9 χρόνια είναι διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της Eurochem Hellas AE. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΠΕΛ από το 2000, όπου έχει διατελέσει άλλες δύο φορές πρόεδρος.