Γιορτινά γλυκίσματα από γυναικείους συνεταιρισμούς

Το παράδειγμα της Δράμας και της Λέσβου

Η εργατικότητα, οι εκλεκτές συνταγές από μάνα σε κόρη και η διάθεση για συνεργασία έπλεξαν το όνειρο πολλών γυναικών να συνεταιριστούν και να διαμορφώσουν ένα επαγγελματικό μέλλον στα μέτρα τους.

Ο αγροδιατροφικός τομέας πρωταγωνίστησε, ενώ τα πλεκτά, τα διακοσμητικά, ακόμη και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια διάνθισαν τις επαγγελματικές τους πρωτοβουλίες. Σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο ένας μετά τον άλλον οι συνεταιρισμοί αναστέλλουν δραστηριότητες, αλλά κάποιες μαχόμενες συνεταιρίστριες, ειδικά στη Δράμα και στον Έβρο, κρατούν ακόμη τη σημαία ψηλά.

Οι παλαιότερες παραδίδουν τη σκυτάλη σε νεότερες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η γενιά των πενηντάρηδων γυναικών πρωταγωνιστεί. Παραμονές Χριστουγέννων στα εργαστήρια της Δράμας και της Λέσβου στο Βόρειο Αιγαίο ετοιμάζονται τα γιορτινά γλυκίσματα, που θα αγοραστούν κυρίως από ντόπιους πελάτες και απευθύνονται είτε για οικιακή κατανάλωση, είτε για εκλεκτά δώρα.

 

Κρατάνε την παράδοση στη Δράμα

Πέντε δραστήριες και εργατικές γυναίκες, μέλη του Παραγωγικού Συνεταιρισμού Γυναικών Κοκκινογείων στη Δράμα, προετοιμάζονται για τις γιορτινές μέρες παρασκευάζοντας κουραμπιέδες, μελομακάρονα και βασιλόπιτες κατόπιν παραγγελίας.

Η Χριστίνα Αποστολίδου, μέλος του συνεταιρισμού, δηλώνει πως με μεθοδικότητα ανταποκρίνονται στις παραγγελίες. «Κρατάμε την παράδοση και είμαστε ευχαριστημένες από την κίνηση, ευελπιστώντας βέβαια ότι θα αυξηθεί».

Παράλληλα με τα εξαιρετικά λικέρ και τα γλυκά του κουταλιού, οι καταναλωτές ζητούν τις παραδοσιακές πίτες και τα ζυμαρικά. «Η βασιλόπιτα μπορεί να γίνει σαν τσουρέκι ή με ζύμη κέικ, έχοντας μία πορτοκαλένια γεύση, αλλά μπορούμε να βάλουμε το φλουρί και σε πίτα με φύλλο.

Πολλοί πελάτες ζητούν μία κιμαδόπιτα με φλουρί» περιγράφει, αναφέροντας πως στην περιοχή τους τρώνε παραδοσιακά το τσουρέκι, ενώ στο παρελθόν προτιμούσαν την πίτα.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουν παραγγελίες με ατομικά βασιλοπιτάκια για εκδηλώσεις που θα γίνουν το νέο έτος, ειδικά από σχολεία. «Συνήθως γίνονται με ζύμη τσουρεκιού ή κεκάκια τύπου μάφιν», εξηγεί η κα Αποστολίδου.

Η ποιότητα και η φροντίδα κρατούν ανοιχτό τον δραμινό συνεταιρισμό, που αναλαμβάνει όλο τον χρόνο μνημόσυνα και εκδηλώσεις.

Αντέχουν και επεκτείνονται στη Λέσβο

Από το 1998 υφίσταται ο δραστήριος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου Λέσβου, μεταφέρει η πρόεδρος Ελένη Πίτσα. Ξεκίνησε με 25 μέλη που αυξήθηκαν σε 37 και ονειρεύονται να συνεχίσει η νέα γενιά το όνειρό τους. «Κατοικούμε στο νοτιοδυτικό μέρος της Λέσβου, στην ηφαιστειογενή περιοχή. Παρασκευάζουμε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά, γλυκά ταψιού, τούρτες, γλυκά και αναλαμβάνουμε τροφοδοσία σε όλη τη Λέσβο, με δυνατότητα εξυπηρέτησης έως 500 ατόμων».

Για τις γιορτές παρασκευάζουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτες σε τσουρέκι, αλλά και αμυγδαλωτά αέρος και τυλιχτά μπακλαβαδάκια, που προωθούνται στη Λέσβο και σε καταστήματα της Αθήνας. «Το ένα κατάστημα ονομάζεται “Περί Λέσβου” και φιλοξενεί προϊόντα από όλο το νησί. Επίσης, δίνουμε ζυμαρικά σε δύο κρεοπωλεία», λέει. Εξηγεί, μάλιστα, ότι παρασκευάζουν τριμμένο τραχανά και τις γνωστές χάχλες Λέσβου, μια μορφή τραχανά που έχει φανατικούς οπαδούς.

Για να προλάβουν τις παραγγελίες, δουλεύουν καθημερινά 15 άτομα και η κα Πίτσα αναμένει να ενεργοποιηθούν περισσότερα. Εξάλλου, βλέποντας μέλλον στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, οι δυναμικές γυναίκες του συνεταιρισμού δημιούργησαν, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, τον δικό τους χώρο, ένα διώροφο καινούργιο κτήριο που ονειρεύτηκαν και σχεδίασαν, το οποίο διαθέτει εκθετήριο, εργαστήριο και αποθήκες. «Όποιο κέρδος έχει ο συνεταιρισμός, γίνεται επένδυση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κα Πίτσα δηλώνει πως μπορούν να ανταποκριθούν σε παραγγελίες από όλη την Ελλάδα και μάλιστα στέλνουν προϊόντα σε μαγαζιά της Αθήνας. Ετοιμάζουν γλυκά για γάμους, αρραβώνες, εκδηλώσεις κ.λπ.