Ν. Γκίζας: Ικανοποιητική η φετινή χρονιά για τα πορτοκάλια της Άρτας

-Διαφήμιση-
gaia-sense

Ο απολογισμός για τη φετινή χρονιά στα πορτοκάλια είναι αρκετά ικανοποιητικός και όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα και όσον αφορά τις τιμές. Ο καιρός μας έκανε πάλι «νούμερα», όταν αρχές Ιανουαρίου είχαμε παγετούς, αλλά, ευτυχώς, δεν ήταν τόσο ισχυροί, ώστε να πλήξουν και το φυτικό κεφάλαιο. Δημιούργησαν, όμως, πρόβλημα στην ηρτημένη παραγωγή, φρενάροντας την καλή εξαγωγική χρονιά, που διαφαινόταν με την έναρξη της συγκομιδής της ναβαλίνας.

Οι τιμές κυμάνθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα. Όσον αφορά ναβαλίνες και μέρλιν, ένα ποσοστό της τάξης –περίπου– του 80%, είχε φύγει από τα κτήματα. Οι τιμές στις ναβαλίνες δεν έπεσαν κάτω από τα 18 λεπτά, στα δε μέρλιν ήταν γύρω στα 16-18 λεπτά. Μας  βρήκε ο παγετός όταν θα ξεκινούσε η συγκομιδή των ποικιλιών κοινών Άρτας και σαλουστιάνα.

Για τις ποσότητες που είχαν μείνει μετά τον παγετό σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί τόσο ισχυρά, παρατηρήθηκαν πολύ καλές εμπορικές συμφωνίες και έφυγαν κοινά πορτοκάλια σε τιμές που μπορώ να τις χαρακτηρίσω από αρκετά έως πολύ καλές, δηλαδή, από 12 έως 18 λεπτά.

-Διαφήμιση-