Η γραφειοκρατία καθυστερεί τα αντιπλημμυρικά στον Έβρο

antiplimirika-evros

Από τον Μάρτη μέχρι τον Ιούνη διήρκεσε φέτος το τεράστιο πλημμυρικό φαινόμενο στον Έβρο, με αποτέλεσμα, ειδικά στον κάμπο Τυχερού και τη Θυμαριά, 45.000 στρέμματα να γίνουν λιμνοθάλασσα, εκ των οποίων τα 35.000 είναι αγροτικές εκτάσεις. Μετά την αποστράγγιση των χωραφιών, οι υπηρεσίες της περιφέρειας κατέγραψαν τις τεράστιες καταστροφές, μεταφέρει στην «ΥΧ» ο Κώστας Βενετίδης, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών. Εξηγεί ότι κατεγράφησαν 7-8 ρήγματα, από τα οποία τα δύο εντοπίστηκαν στο κυρίως ανάχωμα στο Πραγγί και τους Ψαθάδες, που συνορεύει με χωριά.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», σε ανακοίνωσή της, κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για να μην ξαναχτυπήσει ο εφιάλτης των πλημμυρών στις παρέβριες περιοχές, προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα.

Ο κ. Βενετίδης απαντά ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας έστειλαν τον Ιούλιο στο υπουργείο Υποδομών τις σχετικές μελέτες αποκατάστασης των ζημιών και τις αιτήσεις χρηματοδότησης, προϋπολογισμού περίπου 3 εκατ. ευρώ. «Δυστυχώς, παρά τις οχλήσεις μας στο υπουργείο και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με την επισήμανση για άμεση έγκριση χρηματοδότησης για να επουλώσουμε τα ρήγματα, το υπουργείο καθυστέρησε 2,5 μήνες και η τελευταία έγκριση ήρθε στις 4 Οκτώβρη». Για την επίσπευση των διαδικασιών εκτέλεσης των έργων, το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. «Αυτές τις μέρες βγαίνουν οι ανάδοχοι και ξεκινούν την επούλωση των αναχωμάτων. Τα ποσά είναι μεγάλα, για αυτό θα περάσει από Ελεγκτικό Συνέδριο και ελπίζουμε οι έλεγχοι να γίνουν πολύ γρήγορα».

Διαβεβαιώνει ότι εάν προκύψει πλημμυρικό φαινόμενο πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών, η περιφέρεια και οι μικροεργολάβοι, με τους οποίους συνεργάζεται, θα δράσουν άμεσα, με προτεραιότητα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και δευτερευόντως αγροτεμάχια.