Γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στους μετακλητούς εργάτες στον Nομό Χαλκιδικής

Ολα της καλλιέργειας δύσκολα στη Χαλκιδική. Εκτός από το πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού που αφήνει ασυγκόμιστο μεγάλο μέρος της ελαιοκαλλιέργειας του νομού, έρχονται και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τους μετακλητούς εργάτες να ολοκληρώσουν την ήδη δυσχερή κατάσταση στην περιοχή.

Κι ενώ η έλλειψη αγροτικών χεριών είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια, αφού οι περισσότεροι ξένοι εργάτες έχουν μεταναστεύσει σε κράτη όπου τα μεροκάματα και οι συνθήκες είναι καλύτερες από τη χώρα μας, όσοι Έλληνες παραγωγοί μπήκαν στη διαδικασία να καλέσουν μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει ο πρόεδρος του ΑΣ Σημάντρων Χαλκιδικής, Βαγγέλης Μισαηλίδης, ότι πολλοί ελαιοπαραγωγοί στη Χαλκιδική, που έκαναν τη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ των μετακλητών εργατών τους.

«Ενώ έχουν καταβληθεί όλα τα δικαιολογητικά και τα παράβολα, υπάρχει ζήτημα με την έκδοση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ των εργατών και κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα. Πάντως, οι προθεσμίες τρέχουν, η συγκομιδή τελειώνει για όσους ελαιοπαραγωγούς έφεραν μετακλητούς με πρόσκληση και πρέπει να κολλήσουν εργόσημο, διαφορετικά έχουν διοικητικά πρόστιμα και ποινές», λέει ο κ. Μισαηλίδης.

Την ίδια ώρα, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, ένα 30% – 40% της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής έχει μείνει ασυγκόμιστο. «Παρ’ όλα αυτά και τα όσα προβλήματα, υπάρχει ακόμη αρκετή παραγωγή. Οι τιμές, όμως, δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικές για τους ελαιοπαραγωγούς, που έφτασαν τελικά στο 1,20 για την πρώτη κατηγορία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΑΣ Σημάντρων.

Παράταση της κατά παρέκκλιση διαδικασίας για τους εργάτες γης

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, μετά από συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μετανάστευσης και Ασύλου και μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση για την παράταση, έως 31/03/2023, της προθεσμίας των άρθρων 16 και 16α του ν. 4783/2021, που έληξε στις 30/09/2022, δίνεται παράταση της κατά παρέκκλιση διαδικασίας (τρεις συν τρεις μήνες) για τους εργάτες γης.

Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (e-Υπηρεσίες), θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους εργοδότες και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρούν απρόσκοπτα στην ηλεκτρονική παραλαβή και επεξεργασία των αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα άρθρα 16 και 16α του ν. 4783/2021 ρυθμίζουν τη διαδικασία μετάκλησης των πολιτών τρίτων χωρών που είτε απαλλάσσονται από τη θεώρηση εισόδου είτε δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους στην Ελλάδα.

Η διαδικασία αφορά τη μετάκληση για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες και για διάστημα από 30 έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες, δηλαδή συνολικά για έξι μήνες.