«Γράφουν» στις ζωοτροφές oι μειωμένες τιμές σιτηρών

Παίρνουν σειρά και άλλες βιομηχανίες, μετά την τροχιοδεικτική κίνηση της Βιοζωκάτ

Θέμα χρόνου θεωρείται από παράγοντες της αγοράς να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες μεγάλες βιομηχανίες σύνθετων ζωοτροφών το παράδειγμα της Βιοζωκάτ και να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τα τιμολόγιά τους, περνώντας στους κτηνοτρόφους ένα μέρος τουλάχιστον από τις μειώσεις στα κόστη των πρώτων υλών.

Ο market leader του κλάδου είναι η πρώτη επιχείρηση που ανακοίνωσε δημοσίως ότι μετακυλίει στους πελάτες της τις αποκλιμακωμένες, σε σχέση με το 2022, τιμές των σιτηρών. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή, Τάσο Κυριακίδη, η κίνηση αυτή αφενός ακολουθεί τις εξελίξεις στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια αγορά δημητριακών, αφετέρου έχει και μια έντονη ηθική και συμβολική διάσταση: «Είναι προφανές ότι υπάρχει πτώση στις τιμές των σιτηρών. Οι τιμές του καλαμποκιού, για παράδειγμα, έχουν πλέον μειωθεί στα 270-280 ευρώ/τόνο, όταν το περασμένο καλοκαίρι αγοράζαμε με 320-330 ευρώ/τόνο.

Μειώσεις έχουν καταγραφεί, επίσης, τόσο στο σιτάρι όσο και στα πίτυρα. Βέβαια, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν προμηθευτεί ένα μεγάλο μέρος, ενδεχομένως και το μεγαλύτερο των πρώτων υλών τους από το καλοκαίρι. Ακόμα κι έτσι, όμως, εμείς θεωρήσαμε ηθικό και σωστά να κάνουμε αναλογικά το χρέος μας και να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα τους κτηνοτρόφους», δηλώνει στην «ΥΧ».

Δεύτερο «κύμα» το φθινόπωρο

Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι, εφόσον η πτωτική αυτή τάση στις αγορές σιτηρών συνεχιστεί, θα ακολουθήσει και μια δεύτερη μείωση τιμών στις ζωοτροφές το φθινόπωρο. «Νομίζω ότι είναι αναγκαίο για να υπάρξει η αποκλιμάκωση, η οποία ήδη διαφαίνεται σε πολλά είδη και σιγά σιγά θα περάσει, εκτιμώ, και στον σκληρό πυρήνα των τροφίμων.

Όπως ανέβηκαν, με κάποια καθυστέρηση, οι τιμές σε αντανάκλαση των αυξήσεων στις τιμές των δημητριακών, έτσι θα πέσουν τώρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Βλέπουμε κάποιες κινήσεις και από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως οι γαλακτοβιομηχανίες.

Νομίζω ότι όσο περνάνε οι μήνες, αυτές οι πρωτοβουλίες θα πληθαίνουν και τον χειμώνα θα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πολύ πιο ομαλοποιημένη και φυσιολογική, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στα προ πολέμου επίπεδα. Το μήνυμα είναι απλό και ξεκάθαρο: Πρέπει να ακολουθούμε τις τάσεις της αγοράς», υπογραμμίζει.

Ανάπτυξη 53% το 2022 για τη Βιοζωκάτ

Ο κ. Κυριακίδης σημειώνει ότι, ούτως ή άλλως, η Βιοζωκάτ το προηγούμενο διάστημα απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, στοιχείο που κάθε άλλο παρά επηρέασε τα μεγέθη της. Η εταιρεία έκλεισε το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης 53%, από την οποία το 20% οφείλεται στις ενισχυμένες τιμές, ενώ το υπόλοιπο 33% προήλθε από την αύξηση του όγκου πωλήσεων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 28,8 εκατ. ευρώ, με το 65-70% να πραγματοποιείται στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, όπου θεωρείται κυρίαρχη δύναμη. Σε επίπεδο ομίλου, συνυπολογίζοντας και τα 2,5 εκατ. ευρώ της θυγατρικής που παράγει τροφές για κατοικίδια, ο κύκλος εργασιών κυμάνθηκε στα 31,3 εκατ. ευρώ, με την τάση να είναι και φέτος ανοδική.

Τον Νοέμβριο προχώρησε στην εξαγορά των εγκαταστάσεων των Ορυζόμυλων Μακεδονίας – Αδερφοί Μυστακίδη ΑΕ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης έναντι 1,95 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό το διάστημα, όπως επισημαίνει ο κ. Κυριακίδης, τρέχει πρόγραμμα 6,3 εκατ. ευρώ με σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις.

Πηγές από την αγορά εκτιμούν ότι, αργά ή γρήγορα, οι περισσότερες μεγάλες βιομηχανίες ζωοτροφών θα προβούν σε παρόμοιες ανακοινώσεις μειωμένων τιμών οι οποίες, όπως επισημαίνουν, ήδη έχουν καταγραφεί σε τοπικό επίπεδο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου πωλήσεων, την οποία προσδιορίζουν στο 25%, με ταυτόχρονη συμπίεση βέβαια των περιθωρίων κερδοφορίας.