Αυτό το άρθρο είναι 72 μηνών

Εργαλείο για τη βιομηχανία κρέατος η ευρωπαϊκή κατοχύρωση του γύρου

Σφραγίζει την συνταγή, αλλά όχι την προέλευση της πρώτης ύλης
16/11/2018
6' διάβασμα
ergaleio-gia-ti-viomichania-kreatos-i-evropaiki-katochyrosi-tou-gyrou-140555

 Κίνηση που αφορά κυρίως τη βιομηχανία κρέατος και ελάχιστα τους κτηνοτρόφους είναι η κατοχύρωση του γύρου ως το πρώτο Ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στο πλαίσιο του σχετικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια ημερίδας, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), με θέμα τα «Επώνυμα Προϊόντα Κρέατος: Τάσεις και Ευκαιρίες Ανάπτυξης». Η σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», έχει ήδη υπογραφεί και πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ.

Μετρά η συνταγή, όχι η προέλευση

Σημειώνεται εδώ ότι στα προϊόντα ΕΠΙΠ κατοχυρώνεται η συνταγή παρασκευής ενός προϊόντος, δηλαδή τα συστατικά που θα χρησιμοποιούνται, η αναλογία τους και ο τρόπος επεξεργασίας. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινισθεί ότι δεν παίζει ρόλο ούτε τίθεται κάποιος περιορισμός αναφορικά με την προέλευση των πρώτων υλών ή τη χώρα επεξεργασίας τους. Με αυτή την έννοια, οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να παρασκευάσει «ελληνικό γύρο», αρκεί ο εντεταλμένος φορέας του εν λόγω κράτους να πιστοποιήσει τη διαδικασία βάσει του προτύπου που θα έχει κατοχυρωθεί.

Όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ, Γιώργος Οικονόμου, ο γύρος θα πρέπει να παράγεται από ολόκληρα κομμάτια κρέατος είτε κοτόπουλου, είτε χοιρινού –ώστε, με αυτόν τον τρόπο, να διαφοροποιείται από το ντονέρ– η προέλευση των οποίων όμως δεν απαιτείται να είναι ελληνική.

Θα έπρεπε να κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΓΕ, λένε οι κτηνοτρόφοι

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εδράζονται οι κυριότερες ενστάσεις των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αντιτείνουν ότι ο γύρος, αντί για προϊόν ΕΠΙΠ, θα έπρεπε να κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), προκειμένου να ενισχυθεί παράλληλα η δυνατότητα ενίσχυσης της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ειδικά στον τομέα του χοίρειου κρέατος.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Άκης Πεβερέτος, τονίζει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ότι «αυτό που πάει να γίνει είναι έγκλημα για την ελληνική κτηνοτροφία». Ο ίδιος σημειώνει ότι οι βιομήχανοι δεν θέλουν να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος, ώστε να μπορούν να κάνουν εισαγωγές χωρίς πρόβλημα. Αποκαλύπτει, μάλιστα, στην «ΥΧ» ότι ο ίδιος έχει ζητήσει από τον υπουργό τη σύσταση επιτροπής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα σε σχέση με το σύνολο των συμφερόντων του κλάδου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ ότι η αυτάρκεια της Ελλάδας στο χοιρινό κρέας αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνά το 25%, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα προμήθειας κρέατος για τις βιομηχανίες, εφόσον τεθούν συγκεκριμένοι περιορισμοί.

Σε ορίζοντα διετίας η διαδικασία

Όσον αφορά την κατοχύρωση του γύρου ως ΕΠΙΠ, πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν περάσουν δύο χρόνια, δεδομένου ότι απαιτείται και η σχετική έγκριση από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πάντως, στον οποίο απευθύνθηκε η «ΥΧ», σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη τους τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των κτηνοτρόφων και επιφυλάχθηκε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις επί του θέματος, εφόσον υπάρξει σχετική προετοιμασία.

ΣΕΒΕΚ: «Ασπίδα προστασίας από τις εισαγωγές»

«Ο ΣΕΒΕΚ, ως η αρμόδια επαγγελματική οργάνωση που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας, έχει καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αίτηση με τις σχετικές προδιαγραφές του “Γύρος-Gyros”, ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ)», δηλώνει στην «ΥΧ» ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ, Γιώργος Οικονόμου.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν, το οποίο σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) κατατάσσεται στην κατηγορία «Παρασκευάσματα από Τεμάχια Κρέατος» και το οποίο αποτελείται από ολόκληρα κομμάτια κρέατος τοποθετημένα σε στρώσεις κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργείται ένα κωνοειδές σχήμα. Στο προϊόν αυτό περιστρέφεται απέναντι από μία εστία φωτιάς, προκειμένου να ψηθεί. Βαθμηδόν τα εξωτερικά του τμήματα τεμαχίζονται σε λεπτές λωρίδες, αφού ψηθούν επαρκώς και αποκτήσουν το επιθυμητό χρώμα και προσφέρονται στον καταναλωτή».

Όσον αφορά την προέλευση του κρέατος, διευκρινίζει ότι «μπορεί να είναι από χοίρο ή κοτόπουλο και ο γύρος μπορεί να παράγεται μόνο από κρέας ενός είδους ζώου (γύρος χοιρινός, γύρος κοτόπουλου), το oπoίο θα πρέπει να δηλώνεται στην ονομασία του προϊόντος».

«Προασπίζουμε τον τρόπο παρασκευής»

«Αυτόν τον αυθεντικό τρόπο παρασκευής οφείλουμε ως χώρα να προασπίσουμε, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες οι ποσότητες εισαγόμενου ‘‘γύρου’’ παραγόμενου από γειτονικές μας χώρες με άλλους τρόπους, δυστυχώς με χρήση απαγορευμένων προσθέτων και με περιέργως χαμηλές τιμές πώλησης. Ελπίζουμε ότι με την έγκριση του γύρου μας ως ΕΠΙΠ, με τη σημερινή και τηρούμενη στη χώρα μας διαδικασία, η οποία διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα, με τα ελάχιστα προβλεπόμενα από την αυστηρή μας νομοθεσία συστατικά, την περιορισμένη λιποπεριεκτικότητα, θα δημιουργήσουμε αρχικώς μια ασπίδα προστασίας από τον αθέμητο εισαγόμενο ανταγωνισμό και, παράλληλα, θα συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών μας, ένα αποτέλεσμα που το χρειάζεται και η δοκιμαζόμενη εθνική μας οικονομία».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: