Η Ελλάδα περιμένει από ισπανική εταιρεία τα εμβόλια της βρουκέλλωσης

Έως και το 80% των ζώων αναπαραγωγής θα εμβολιαστεί, αν φτάσουν έγκαιρα τα εμβόλια

Περισσότερα από 5.000 ζώα έχει… κοστίσει μέχρι στιγμής η οζώδης δερματίτιδα στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, λόγω καθυστέρησης στους εμβολιασμούς με υπαιτιότητα της ΕΕ. Και αντί το πάθημα να γίνει μάθημα, ο αγώνας δρόμου των κτηνιατρικών υπηρεσιών για έγκαιρους εμβολιασμούς, αυτήν τη φορά για τη βρουκέλλωση, γίνεται μετ’ εμποδίων.

«Μετά το Πάσχα ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε αμνοερίφια ηλικίας τριών έως έξι μηνών και ολοκληρώνονται τέλη Αυγούστου. Δεν έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό να εμβολιάσουμε όλα τα καινούργια αμνοερίφια που κρατούνται για αναπαραγωγή, όπως προβλέπει το πρόγραμμα», αναφέρει ο διευθυντής Κτηνιατρικής, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, μεταφέροντας την αγωνία του για την έλλειψη προσωπικού και εμβολίων.

«Όσα εμβόλια υπήρχαν εστάλησαν και εμβολιάστηκε περίπου το 50% των αμνοεριφίων της περιφέρειας. Περιμένουμε από την ισπανική εταιρεία τη δεύτερη παράδοση, μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη». Ακόμη κι αν έρθουν έγκαιρα τα εμβόλια, θα εμβολιαστεί έως και το 80% των ζώων αναπαραγωγής, αλλά όχι όλα, κάτι που ο ίδιος θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο.

«Ο μελιταίος αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον άνθρωπο και τα ζώα. Είναι δυσάρεστο ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, λόγω κακής οργάνωσης και ελλείψεων». Κατά συνέπεια, αυξάνονται οι κίνδυνοι εκδήλωσης του νοσήματος. Τα πρωτότοκα ζώα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα, όπως αποβολές και μείωση της γαλακτοπαραγωγής. Η περιφέρεια ανακοίνωσε τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ Δημοσίου και εγκεκριμένων κτηνιάτρων εκτροφής για την εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και των αγελαίων βοοειδών.