H επόμενη μέρα μετά τις πυρκαγιές, υπό τον φόβο πλημμυρών και κατολισθήσεων

Mε μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, καθώς μετά τις φωτιές ο κίνδυνος για την εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων και πλημμυρών είναι ορατός. Η πρώτη γεωλογική έρευνα μετά τις πυρκαγιές έγινε στην περιοχή καταρρακτών της Νεμούτας, από τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Ιωάννη Μπαντέκα, ο οποίος διαπίστωσε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων, συνιστώντας την άμεση εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών και αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Η ανησυχία των επιστημόνων είναι μεγάλη και για το λόγο αυτόν, κλιμάκιο γεωλόγων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ) διενήργησε αυτοψίες στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Σε πρώτη φάση διενεργήθηκε μακροσκοπική γεωλογική εξέταση στους καταρράκτες της Νεμούτας, καθώς και στις κοινότητες Πελοπίου, Πλατάνου, Πευκών, Λάλα, Καυκανιάς και Κρυονερίου. Από τα αποτελέσματα των αυτοψιών αναμένεται να καθοριστούν και οι προτάσεις για έργα που επιβάλλεται να γίνουν, ώστε να αποφευχθούν κατολισθητικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο. Επίσης, το κλιμάκιο δύναται να διαπιστώσει κατά πόσο η γεωλογική κατάσταση στους καταρράκτες της Νεμούτας μετά τις φωτιές δεν έχει δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες που θα τίθενται σε κίνδυνο οι επισκέπτες.

Οι επιστήμονες της ΕΑΓΜΕ επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, στη δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, πως το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής σε συνδυασμό με τη γεωλογική σύνθεση των εδαφών, αλλά και το βεβαρυμμένο ιστορικό κατολισθήσεων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.

Αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία

Το ζήτημα της διαχείρισης των καμένων δασών στις πυρόπληκτες περιοχές του δήμου συζητήθηκε εκτενώς και σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, τέθηκε από τον δήμαρχο και η αναγκαιότητα τάχιστης υλοποίησης έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών που επλήγησαν. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για έργα θα γίνουν με ιδιαίτερα γρήγορες διαδικασίες, διευκρινίζοντας πως σύμφωνα με το Άρθρο 150 του νόμου 4819/2021 ορίζονται εξαιρετικά κατεπείγουσες διαδικασίες για την εκτέλεση των συγκεκριμένων δασικών έργων.

Δράσεις για γεωργούς και κτηνοτρόφους

Οι δράσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, με στόχο τη στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης δωρεάν εκπαιδευτικού προγράμματος ελαιοπαραγωγών για τη φροντίδα και το κλάδεμα των δέντρων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική άσκηση των ελαιοπαραγωγών στο κλάδεμα της ελιάς, γι’ αυτό και επισημάνθηκε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να περιμένουν την ένδειξη αναβλάστησης.