Η Φάρμα Τσέλλου, το παραδοσιακό τυρί Γκερμέζ και η διαδικασία της πιστοποίησης

Στην περιοχή Βαγίων Βοιωτίας η οικογένεια Τσέλλου συνεχίζει την παράδοση στον τομέα της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας.

Η Φάρμα Τσέλλου, το παραδοσιακό τυρί Γκερμέζ και η διαδικασία της πιστοποίησης
Η πιστοποίηση ως ΠΟΠ το επόμενο βήμα

Πιστή στις αρχές της, προσπαθεί με πολύ κόπο να αναδείξει την ιδιαίτερη ταυτότητα των γαλακτοκομικών της προϊόντων. Πριν από λίγα χρόνια, τα μέλη της έκαναν ένα σημαντικό βήμα: Δημιούργησαν μια μεταποιητική τυροκομική μονάδα παράγοντας παραδοσιακά προϊόντα.

Ένα από τα προϊόντα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Λευτέρης Τσέλλος, μέλος της οικογένειας, είναι το τυρί Γκερμέζ: «Με τον πατέρα μου και τον αδελφό του διατηρούμε περίπου 300 πρόβατα φυλής Χίου. Για να καλύψουμε τις διατροφικές τους ανάγκες, καλλιεργούμε 600 στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά (μηδική τριτικάλε, σόργο, βρόμη και καλαμπόκι). Βλέποντας, όμως, ότι το γάλα μας, όπως το παράγουμε και το πουλάμε, δεν ήταν κερδοφόρο, επενδύσαμε στη μεταποίηση, δημιουργώντας μία μικρή οικογενειακή μονάδα δυναμικότητας 500 λίτρων γάλα την ημέρα. Τα προϊόντα που παράγουμε (τυριά, γιαούρτι, κρέμες κ.ά.) έχουν ως βάση την τοπική κουλτούρα μας. Συνεχίζουμε την οικογενειακή μας παράδοση κρατώντας όλα τα χαρακτηριστικά της παραγωγής και μεταποίησης του γάλακτος.

Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο παραδοσιακό τυρί Γκερμέζ. Το τυρί αυτό αποτελούσε για εκατοντάδες χρόνια τη βασική διατροφή των κτηνοτρόφων της περιοχής. Το όνομα είναι αρβανίτικο και πρόκειται για τυρί κρεμώδους υφής, το οποίο μοιάζει με το Τσαλαφούτι και το Κατίκι Δομοκού. Οι μέχρι τώρα κινήσεις μας για την προώθησή του είναι μικρής εμβέλειας και δυναμικής, χωρίς ουσιαστικά εμπορικά αποτελέσματα. Δεν δώσαμε μεγάλη σημασία στην πιστοποίησή του, με αποτέλεσμα η ζήτησή του στην αγορά να είναι περιορισμένη. Ωστόσο, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις για την ένταξή του ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης. Το θέμα είναι ότι αν δεν το αναδείξουμε ως προϊόν τοπικό θα κλείσει ακόμα ένας κύκλος της παράδοσής μας και μαζί με αυτό θα εξαφανιστεί μια σημαντική πτυχή της τοπικής διατροφικής μας κουλτούρας. Θα θέλαμε οι εμπλεκόμενοι φορείς να δουν το θέμα με την αναγκαία σοβαρότητα και υπευθυνότητα».