Η μελισσοκομία αλλιώς στο Ακταίο Αχαΐας

Δύο αδέλφια έδωσαν πνοή στο μέλι και στα προϊόντα κυψέλης μέσω της Organic Bee Farm

Η μελισσοκομία αλλιώς στο Ακταίο Αχαΐας

Δύο αξιόλογοι νέοι άνθρωποι, που έχουν αφιερώσει όλο τους το «είναι» στη μελισσοκομία και σε όλα εκείνα που αυτή προσφέρει για την ισορροπία του οικοσυστήματος και τη διατήρηση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και στη διάδοσή της στο ευρύ κοινό, εκπαιδεύοντας ακόμα και τη νέα γενιά, δραστηριοποιούνται στο Ακταίο Αχαΐας.

Το 2008, δημιούργησαν ένα πρότυπο μελισσοκομικό εργαστήριο με την επωνυμία Organic Bee Farm, με στόχο την παραγωγή μελιού και προϊόντων κυψέλης όπως γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη και κηρήθρα. Ακολούθησαν και νέα προϊόντα με πρώτη ύλη το μέλι, όπως σαπούνια, κεραλοιφές και καλλυντικά. Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι ότι αφιερώνουν χρόνο για την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων τους οποίους εισάγουν με work shop και διαδραστικές μεθόδους στον μαγικό κόσμο των μελισσών και της μελισσοκομίας. Το μελισσοκομείο τους είναι πάντα ανοιχτό για το κοινό για να γνωρίσει από κοντά τους δύο παραγωγούς, αλλά και να δει πώς παράγεται το μέλι. Να μάθουν τα νέα παιδιά για τη συμβολή της μέλισσας στη ζωή μας.

Η μελισσοκομία αλλιώς στο Ακταίο Αχαΐας

Αντί της αρχιτεκτονικής και των υπολογιστών, στα μονοπάτια της πρωτογενούς παραγωγής

Ο 38χρονος Βασίλης Αλιχός και ο 36χρονος αδελφός του, Θανάσης, είναι δύο άνθρωποι που τρέφουν βαθύ σεβασμό για τη φύση. Αν και σπούδασαν ο ένας αρχιτέκτονας και ο άλλος τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποφάσισαν να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούσαν περισσότερο, τη μελισσοκομία. «Ο καθοριστικός παράγοντας για την ενασχόλησή μας με τη φύση ήταν να ξέρουμε από πρώτο χέρι και να ελέγχουμε σε μεγάλο βαθμό τι τρώμε. Μεγαλώσαμε σε μια φάρμα με ζώα στο Δρέπανο, από την οποία προμηθευόμασταν τα πάντα, το γάλα, το κρέας, τα αβγά, με αποτέλεσμα να μάθουμε από μικροί την αξία της υγιεινής διατροφής και των αγνών προϊόντων και να γίνει για εμάς τρόπος ζωής», μας λέει ο Βασίλης και προσθέτει: «Στην αρχή, ξεκινήσαμε ως χόμπι. Μας άρεσε η μελισσοκομία και μας εντυπωσίαζε η κοινωνία της μέλισσας, η οποία είναι μητριαρχική και λειτουργεί συντεταγμένα. Σιγά-σιγά το χόμπι άρχισε να μας απορροφά και κάποια στιγμή να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας. Τότε σκεφτήκαμε να το κάνουμε επάγγελμα.

Η μελισσοκομία αλλιώς στο Ακταίο Αχαΐας

Το 2006 αρχίσαμε να παράγουμε το δικό μας μέλι και να εξελίσσουμε σταδιακά την επαγγελματική μας ενασχόληση». Η φιλοσοφία των δύο νέων στηρίζεται στη βιολογική παραγωγή, την τήρηση των ορθών κανόνων μελισσοκομικής πρακτικής, αποφεύγοντας οποιαδήποτε επεξεργασία και περιττή παρέμβαση, έτσι ώστε αυτό το οποίο παράγεται να είναι φυσικό και ακατέργαστο. Ήδη, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της πιστοποίησης του μελιού τους ως βιολογικού. «Η μαζική παραγωγή και η παρέμβαση στην αγνότητα του προϊόντος είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Σημασία για εμάς έχει η ποιότητα, η σούπερ τροφή, η ουσία της γεύσης», τονίζει ο Βασίλης και προσθέτει: «Με το μέλι δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις την παραγωγή που θα έχεις.

Η ίδια η μέλισσα είναι αυτή που καθορίζει τη γεύση, την ποσότητα, το ύφος και τον χαρακτήρα και αυτό διαφέρει από χρόνο σε χρόνο. Το να παρέμβουμε σε αυτό είναι κόντρα στη φιλοσοφία μας». Ο Θανάσης και ο Βασίλης έχουν μελίσσια σε διάφορες περιοχές, καθώς ασχολούνται με τη νομαδική μελισσοκομία, που κάθε φορά μεταφέρεται.

Η διάθεση των προϊόντων γίνεται μέσω ίντερνετ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός από την Ελλάδα, γίνεται διάθεση και στο εξωτερικό σε επιλεγμένα καταστήματα ντελικατέσεν, ιδίως στην Αγγλία, όπου σπούδασαν, στο Παρίσι και την Ιταλία, αλλά και εκτός Ευρώπης, σε μικρές πάντα ποσότητες. Συνεχίζουν, όμως, να κρατούν και τον κύκλο τους στην εγχώρια αγορά που τους έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια.

Η σημασία της μέλισσας

Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή και αναγνώριση στη σημασία της μέλισσας. Στην πραγματικότητα, οι μέλισσες είναι υπό διωγμό, αν αναλογιστούμε πόσοι ψεκασμοί με επικίνδυνα για τις μέλισσες φυτοφάρμακα γίνονται, ακόμη και σε ανθισμένα φυτά, παραβλέποντας τη νομοθεσία.

Ο Βασίλης μας εξηγεί πως η μέλισσα συμβάλλει στο περιβάλλον και στην αγροτική παραγωγή. «Η επίσκεψη των μελισσών στα άνθη των φυτών μπορεί να γίνεται για συλλογή τροφής, αλλά έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ σημαντική για τα φυτά διεργασία: την επικονίαση. Τα περισσότερα φυτά, καλλιεργούμενα και αυτοφυή, είναι σταυροεπικονιαζόμενα, δηλαδή για να γονιμοποιηθούν πρέπει να μεταφερθεί γύρη από φυτό σε φυτό. Χωρίς γονιμοποίηση των ανθέων δεν παράγονται καρποί και χωρίς καρπούς δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Δεν θα πρέπει ακόμη να παραβλέψουμε τη συνεισφορά της μέλισσας μέσω της επικονίασης στη διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης και της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Χωρίς μέλισσες, τα φυτά δεν θα μπορέσουν να πολλαπλασιαστούν και θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση.

Χωρίς τις μέλισσες το οικοσύστημα είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για όλο τον πλανήτη. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο Αϊνστάιν είχε τονίσει ότι εάν η μέλισσα εξαφανιστεί από τον πλανήτη, ο άνθρωπος έχει μόνο τέσσερα χρόνια ζωής».

Νικολέτα Τζώρτζη