Η συνεργασία που απέδωσε καρπούς στη Νέα Μανωλάδα

Ο συνολικός όγκος εξαγωγών τον χρόνο ξεπερνάει τους 4.000 τόνους

Η συνεργασία που απέδωσε καρπούς στη Νέα Μανωλάδα

Με βασικό τους μέλημα να αποκτήσει η φράουλα της περιοχής την υπεραξία που της αρμόζει, 32 παραγωγοί στη Νέα Μανωλάδα αποφάσισαν να συνεργαστούν, παραγκωνίζοντας τις όποιες διαφορές τους. Ίδρυσαν, το 2013, εν μέσω οικονομικής κρίσης, την Ομάδα Παραγωγών Φράουλας «ΗΛΙΔΑ» και, μέχρι σήμερα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δεν μετάνιωσαν για την επιλογή τους να στραφούν στον συνεργατισμό.

Κατάφεραν να αναβαθμίσουν ποιοτικά την καλλιέργειας της φράουλας, να προωθήσουν καλύτερα τα προϊόντα της περιοχής στο εξωτερικό αλλά και να προσαρμοστούν ομαλά στο νέο εγχώριο και παγκόσμιο εμπορικό τοπίο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Όπως λένε οι ίδιοι, οι καλλιέργειες ήταν και παραμένουν οικογενειακής μορφής, με συνέπεια να απορροφούν όλη την προσοχή και την καλλιεργητική φροντίδα που αφορά τη φράουλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά της.

Καλύπτουν συνολική έκταση 1.200 στρεμμάτων, που αποδίδουν 5.000.000 κιλά πιστοποιημένης φράουλας. Οι εγκαταστάσεις της Ομάδας βρίσκονται στο 38ο χλμ Πατρών-Πύργου, στη θέση Νέο Βουπράσιο και καλύπτουν 5.000 τ.μ., με 1.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου όπου βρίσκονται τα γραφεία, ο χώρος παραλαβής και φόρτωσης, ο χώρος διαλογής και συσκευασίας, οι ψυκτικοί θάλαμοι και διάφοροι άλλοι αποθηκευτικοί χώροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουπρασίου βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αχαΐας και Ηλείας, σε υψόμετρο μόλις 9 μέτρων. Είναι ένας τόπος ιδανικός για την ανάπτυξη γεωργικών καλλιεργειών, με κυρίαρχη την καλλιέργεια της φράουλας. Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν παίζει το ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής που έχει αναγάγει αυτό το κομμάτι γης σε βασικό παραγωγικό κέντρο φράουλας για όλη την Ελλάδα. Η Ομάδα Παραγωγών Φράουλας «ΗΛΙΔΑ» καλλιεργεί δύο ποικιλίες φράουλας.

Η συνεργασία που απέδωσε καρπούς στη Νέα Μανωλάδα

Την Camarosa, κλασική μεσοπρώιμη ποικιλία φράουλας, μεγάλου μεγέθους, με γυαλιστερό κόκκινο χρώμα, εξαιρετική γεμάτη γεύση και σταθερότητα, και την Fortuna, ποικιλία πρώιμης καρποφορίας που παράγει μεγάλες, ανθεκτικές και αρωματικές φράουλες, ζουμερές, με φωτεινό σε σκούρο κόκκινο γυαλιστερό χρώμα. Η παραγωγή του περασμένου έτους ανήλθε συνολικά σε 5.000.000 κιλά. Η Ομάδα Παραγωγών προωθεί τις φράουλες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιούνται και αξιόλογες εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.

Έχουν εμπορικές επαφές με την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Πολωνία. Ο συνολικός όγκος εξαγωγών τον χρόνο ξεπερνάει τα 4.000.000 κιλά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ποσοστό εξαγωγών αγγίζει το 85% των συνολικών πωλήσεων. Με στόχο την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, καλύπτει την συνολική παραγωγή φράουλας από πιστοποίηση σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής, του Συστήματος Ποιότητας και των Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων.

Νικολέτα Τζώρτζη