ΗΠΑ: Ιδρύθηκε κοινοπραξία γεωργίας ακριβείας «κλειστών» καλλιεργειών

gewrgia-akriveias-kleistwn-kalliergeiwn

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας στον Αγροδιατροφικό Τομέα (FFAR, ημικρατικός οργανισμός υπό την αιγίδα του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας) ανακοίνωσε τη σύσταση ενός κονσόρτσιουμ, με διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων (13,3 εκατ. ευρώ). Αντικείμενο του νεοσύστατου σχήματος είναι η γεωργία ακριβείας σε ελεγχόμενες συνθήκες, ή αλλιώς γεωργία εσωτερικών χώρων.

Η Precision Indoor Plants Consortium, ή PIP, όπως ονομάζεται συνοπτικά, είναι μια κοινοπραξία φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην οποία συμμετέχουν επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, start ups και εταιρείες βιοτεχνολογίας, με σκοπό την ανάπτυξη νέων ποικιλιών λαχανικών, αυξημένης θρεπτικής αξίας και βελτιωμένης γεύσης. Επίσης, θα δραστηριοποιηθεί στην προώθηση έρευνας σε τεχνολογίες όπως η υπολογιστική όραση και τα Βig Data.

Από τον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σχήμα είναι ο αμερικανικός όμιλος κάθετων εκμεταλλεύσεων AeroFarms, η γερμανική εταιρεία αγροχημικών BASF, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Benson Hill Biosystems, η εταιρεία Fluence, που εξειδικεύεται σε τεχνολογία φωτισμού LED, ο «γίγαντας» της γενετικής Intrexon, ο ιαπωνικός σύνδεσμος Japan Plant Factory και η εταιρεία Priva, που ειδικεύεται σε ψηφιακά συστήματα γεωργίας ακριβείας για εσωτερικούς χώρους. «Από τη στιγμή που οι περισσότερες κάθετες φάρμες εστιάζουν στην παραγωγή φυλλωδών λαχανικών, η PIP θα δώσει βαρύτητα στην παραγωγή μαρουλιού, με την ελπίδα να πετύχει κάποιες γρήγορες επιτυχίες. Έχουμε ήδη μεγάλο όγκο πληροφοριών στη διάθεσή μας σχετικά με τη γενετική και τα στοιχεία του μεταβολισμού των μαρουλιών», ανέφερε ο John Reich, επιστημονικός διευθυντής του FFAR, προσθέτοντας ότι οι ντομάτες και οι φράουλες θα αποτελέσουν επίσης προϊόντα εστίασης για το νέο σχήμα.