Η Ελλάδα ανάμεσα στους τέσσερις που παρήγαγαν το 75% του αιγοπρόβειου κρέατος της ΕΕ

Υπολογίσιμο, παρά τη συρρίκνωσή του, παραμένει το ζωικό κεφάλαιο της ΕΕ, σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει απανωτές αντιξοότητες τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με προσφάτως επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, η πλειονότητα των ζώων εκτροφής της Ευρώπης συγκεντρώνεται σε ολιγάριθμα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 21 Μαΐου, η Eurostat είχε δημοσιεύσει προσωρινά στοιχεία για τον ζωικό πληθυσμό της ΕΕ το 2023. Όπως αποτυπωνόταν, σε σύγκριση με το 2022, οι πληθυσμοί των χοίρων και των βοοειδών είχαν μειωθεί μεταξύ 1% και 1,5%, των προβάτων περίπου κατά 3% και των κατσικών περίπου κατά 5%. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, η ΕΕ πέρσι διέθετε 133 εκατομμύρια χοίρους, 74 εκατομμύρια βοοειδή και 68 εκατομμύρια αιγοπρόβατα.
Μερίδια ζωικού κεφαλαίου
Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα πάντα με την τελευταία επικαιροποίηση, η Ισπανία αντιπροσώπευε περίπου το 1/4 των πληθυσμών των χοίρων (25,4%) και των προβάτων (23,6%) της ΕΕ το 2023, ενώ η Ελλάδα είχε παρόμοιο μερίδιο του πληθυσμού των αιγών (25,8%) και η Γαλλία ένα κάπως μικρότερο μερίδιο του πληθυσμού των βοοειδών (22,8%) της Ευρώπης. Μετά την Ισπανία, ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος πληθυσμός προβάτων στην ΕΕ συναντιόταν στη Ρουμανία (17,9% του συνόλου της ΕΕ) και την Ελλάδα (13,7%). Σε ό,τι αφορά συγκεντρωτικά το ζωικό κεφάλαιο, η Ελλάδα βρισκόταν στη 10η θέση της ΕΕ πέρσι, ξεπερνώντας τα 10 εκατ. κεφάλια, τη στιγμή που η Ισπανία, στην κορυφή της σχετικής λίστας, ξεπερνούσε τα 55 εκατ., ενώ ακολουθούσαν από απόσταση η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία (βλ. πίνακα 1).
Μερίδια παραγωγής κρέατος
Όσον αφορά την κρεατοπαραγωγή, τα 3/4 του πρόβειου κρέατος της ΕΕ το 2023 παρήχθησαν σε μόλις τέσσερις χώρες: Την Ισπανία (26,5%), τη Γαλλία (18,4%), την Ιρλανδία (17,7%) και την Ελλάδα (11,6%), ενώ αντίστοιχη εικόνα και ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο για τη χώρα μας (14,3%) έχουμε αθροιστικά στο αιγοπρόβειο κρέας. Επιπλέον, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι κύριοι παραγωγοί κατσικίσιου κρέατος είναι η Ελλάδα και η Ισπανία (βλ. πίνακα 2). Όπως είναι εμφανές, υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη εξειδίκευση στον κτηνοτροφικό τομέα.
Διαχρονικά πτωτική τάση στους πληθυσμούς
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών σημειώθηκε απότομη μείωση των πληθυσμών των ζώων εκτροφής σε ολόκληρη την ΕΕ (βλ. πίνακα 3). Μεταξύ 2003 και 2023, ο αριθμός των κεφαλών κάθε πληθυσμού ζωικού κεφαλαίου μειώθηκε: Οι πιο απότομες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν για τον αριθμό των αιγοπροβάτων (περίπου 22%), ενώ η μικρότερη ήταν στον αριθμό των βοοειδών (περίπου 9%).
Επιταχυνόμενη η μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος το 2023
Η ΕΕ παρήγαγε περίπου 0,4 εκατομμύρια τόνους αιγοπρόβειου κρέατος το 2023, ήτοι 7% λιγότερο από το 2022. Το πρόβειο κρέας αντιπροσώπευε τη συντριπτική πλειονότητα (περίπου 90%) της συνδυασμένης συνολικής παραγωγής.