Η ελληνική γαλακτοπαραγωγή μπήκε σε hi tech μονοπάτια

Στη φάρμα των αδελφών Κουφάκη στο Κιλκίς οι 130 αγελάδες αρμέγονται από ρομπότ

Η ελληνική γαλακτοπαραγωγή μπήκε σε hi tech μονοπάτια
Τα ρομπότ μπαίνουν στις στάνες

Προ δεκαετίας, ο Παύλος Κουφάκης, επισκεπτόμενος μία φάρμα γαλακτοπαραγωγής στη Γαλλία, διασταυρώθηκε πρώτη φορά με το ρομποτικό σύστημα άμελξης. Τότε, αυτή η εικόνα από το μέλλον, ενός ρομπότ να αρμέγει μια αγελάδα, φαινόταν αδιανόητο να βρει εφαρμογή στην Ελλάδα και στη δική του φάρμα στο Κιλκίς.

Εδώ και δυόμισι μήνες, οι 130 αγελάδες της φάρμας των αδελφών Κουφάκη στο Βαφειοχώρι Κιλκίς έγιναν οι πρώτες στην Ελλάδα που μπήκαν σε ψηφιακά μονοπάτια, καθώς στη μονάδα εγκαταστάθηκε το πρώτο διπλό ρομποτικό αμελκτικό σύστημα επί ελληνικού εδάφους.

«Και αργήσαμε… Όταν το 2007 βρέθηκα στη Γαλλία, αναζητώντας ορθές παραγωγικές πρακτικές, ο ρομποτικός τρόπος ήταν ήδη μία πραγματικότητα για τις γαλλικές φάρμες. Κάθε εβδομάδα, η κατασκευάστρια εταιρεία εγκαθιστούσε και ένα αντίστοιχο μηχάνημα. Ήδη, στην Κύπρο, για παράδειγμα, λειτουργούν τουλάχιστον δέκα ρομποτικά μηχανήματα άμελξης εδώ και χρόνια», εξηγεί στην «YX» ο Παύλος Κουφάκης, η φάρμα του οποίου προμηθεύει καθημερινά τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα.

Ο ίδιος, όταν αποφάσισε να κάνει το επενδυτικό βήμα της δημιουργίας ενός αρμεκτηρίου, έδωσε τεχνολογική απάντηση στο δίλημμα που τέθηκε αν θα υλοποιήσει την επένδυση με συμβατικό ή με πιο hi tech τρόπο. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο ίδιος, στο διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος, δεν είναι ακόμη ευκρινές το οικονομικό όφελος της επένδυσης, την οποία εκτιμά ότι θα αποσβέσει με την πάροδο πενταετίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ήδη κάτι παραπάνω από εμφανή τα ποιοτικά οφέλη του πλήρως αυτοματοποιημένου τρόπου αρμέγματος. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του ρομποτικού συστήματος (σ.σ.: η εταιρεία Lely, η οποία έχει κατασκευάσει και εγκαταστήσει περισσότερα από 20.000 ρομπότ σε όλο τον κόσμο), πέρα από την ευκολία που προσφέρει στη διαδικασία, συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων, στη διατήρηση της καλής υγείας του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και στη διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος. Ο κ. Κουφάκης στέκεται ιδιαίτερα στο τελευταίο, τονίζοντας ότι το γάλα δεν έρχεται πλέον καθόλου σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Το μέλλον

Σε ευρωπαϊκή κλίμακα αυτοματοποιημένα αρμεκτικά αυστήματα έχουν κάνει εδώ και χρόνια την είσοδό τους στους χώρους αρμέγματος, μειώνοντας το κόστος και τη δυσκολία του αρμέγματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, το 60% των νέων αρμεκτικών συγκροτημάτων είναι ρομπότ. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι έως το 2020 το 20% των αγελάδων στην ΕΕ θα αρμέγεται αυτόματα, ενώ το 2025 σχεδόν οι μισές από τις αγέλες γαλακτοπαραγωγής στη Βορειοδυτική Ευρώπη θα αρμέγονται από ρομπότ. Οι χώρες, που έχουν το προβάδισμα επί ευρωπαϊκού εδάφους στα ρομποτικά συστήματα άμελξης, είναι η Δανία και η Ολλανδία (στην Ολλανδία τα ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούνταν πιλοτικά στο άρμεγμα ήδη από τη δεκαετία του 1990).

Η ελληνική γαλακτοπαραγωγή  μπήκε σε hi tech μονοπάτια
Tα ρομπότ μπαίνουν στις φάρμες:Έως το 2020 περίπου το 20% των αγελάδων στην EE θα αρμέγεται αυτόματα από ρομπότ.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η διείσδυση των «ευφυών» συστημάτων είναι ανοδική και σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, όπου ο αριθμός των ρομπότ στις φάρμες αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Αντίθετα, σε αγορές, όπως αυτές της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Κίνας, της Ρωσίας, αλλά και των ΗΠΑ, τα ρομπότ δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα δημοφιλή στις φάρμες γαλακτοπαραγωγής. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, τα μεγάλα μεγέθη αυτών των μονάδων (άνω των 1.000 ζώων), σε συνδυασμό με το χαμηλό εργατικό κόστος, δημιουργούν οικονομίες κλίμακας, που δεν έχουν καταστήσει ακόμη ελκυστικά τα ρομποτικά συστήματα.

Το σύστημα

Με το ρομποτικό σύστημα οι αγελάδες μπορούν να αρμέγονται περισσότερο υπό βέλτιστες συνθήκες, στον χρόνο που θέλουν, για όσο χρόνο επιθυμούν και με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια. Με δέλεαρ λίγη τροφή, σύντομα η αγελάδα μαθαίνει να πηγαίνει μόνη της στον κλωβό, ενώ ο ρομποτικός βραχίονας παίρνει θέση καθοδηγούμενος από λέιζερ, μικροκάμερα και λογισμικό, φροντίζοντας μετά το άρμεγμα και την υγιεινή του μαστού.

Τα ρομποτικά αμελκτικά συστήματα λειτουργούν με ειδικό λογισμικό, μέσω του οποίου ο χειριστής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μετρήσεις για την αγελάδα, τις ζωτικές της λειτουργίες, καθώς και για την ποσότητα και την ποιότητα του γάλακτος στο μόνιτορ του ρομπότ, αλλά και εξ αποστάσεως στην οθόνη του υπολογιστή του.

Στη φάρμα των αδελφών Κουφάκη στο Κιλκίς, εγκαταστάθηκε το διπλό ρομποτικό αρμεκτικό σύστημα Lely Austronaut Α4. Το εγκατέστησε η Hellenic Dairy Automations, θυγατρική της Milkplan S.A., η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τον όμιλο Lely, παγκόσμιο ηγέτη στα αυτοματοποιημένα ρομποτικά αμελκτικά συστήματα. Ένα τέτοιο αρμεκτήριο μπορεί να εξυπηρετήσει 60 με 80 αγελάδες ημερησίως και συμβάλλει στην αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, του επιπέδου υγείας του κοπαδιού και της ανταγωνιστικότητας της εκμετάλλευσης.

Η ελληνική γαλακτοπαραγωγή  μπήκε σε hi tech μονοπάτια

Συγκριτική έρευνα του ομίλου Lely σε χιλιάδες ρομποτικά έδειξε ότι με το i-flow ο χρόνος αρμεγής μειώθηκε κατά περίπου 4%, αυξάνοντας αντίστοιχα την ικανότητα του ρομπότ, γεγονός που συνεπάγεται ότι σε μια φάρμα με 120 αγελάδες η επιπλέον παραγωγική ικανότητα μπορεί να φτάσει τα 150 κιλά την ημέρα.