Η γεωργία φέρνει περισσότερα κέρδη στη Ρωσία από τα όπλα

Η γεωργία φέρνει περισσότερα κέρδη στη Ρωσία από τα όπλα

Περισσότερα οφέλη από την παραγωγή πετρελαίου και την πώληση οπλικών συστημάτων φέρνει πλέον ο γεωργικός τομέας στη Ρωσία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για την εξέλιξη αυτή: Το εμπάργκο στα ξένα τρόφιμα, οι τεράστιες επιδοτήσεις και το αδύναμο ρούβλι.

Η επιτυχία της ρωσικής γεωργίας εξηγείται από το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση της Ρωσίας από τις μή ελεγχόμενες αγορές. Επιπλέον, εντυπωσιακή ώθηση στον κλάδο  έδωσαν η αντιπαράθεση της Μόσχας και της Άγκυρας και η  μερική απαγόρευση στην εισαγωγή της τουρκικής παραγωγής, το οποίο κατέστη μία « ευλογία για τους αγρότες», σημειώνει το Bloomberg

Το κύριο επίτευγμα της  ρωσικής στρατηγικής στα  τρόφιμα έχει φτάσει  σε επίπεδα ρεκόρ τις πωλήσεις  των σιτηρών. Η Ρωσία ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε φέτος ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού. Αυτό το γεγονός ορόσημο συνοδεύτηκε από υψηλές αποδόσεις του καλαμποκιού, του ρυζιού, της σόγιας και του φαγόπυρου. Το περίσσευμα των σιτηρών, σε συνδυασμό με ένα αδύναμο ρούβλι οδήγησαν στο γεγονός, τα έσοδα από τις εξαγωγές τροφίμων να είναι υψηλότερα σε σχέση με τα έσοδα από την πώληση των όπλων.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, με την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών μείωσε τις  εισαγωγές  — από το 2013, η Ρωσία μείωσε την αγορά ξένων προμηθειών  προϊόντων, περίπου στο  40 %.

Η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στην  μείωση της εξάρτησης από τα ξένα προϊόντα και μετατρέπει με επιτυχία τον ετοιμοθάνατο φαινομενικά  αυτόν τομέα, σε σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης και σταθερής απασχόλησης, καταλήγει το δημοσίευμα.