Η Γκάνα ξεκινά πρόγραμμα ιχνηλάτησης του κακάο
Η Γκάνα εφαρμόζει πιλοτικά ένα σύστημα ιχνηλάτησης των κόκκων κακάο, από το αγρόκτημα μέχρι το λιμάνι, καθώς προετοιμάζεται για τη νέα νομοθεσία της ΕΕ που απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.
Ο νέος νόμος-ορόσημο, ο οποίος θα μπορούσε με τον καιρό να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, απαιτεί από τους εισαγωγείς καφέ, κακάο, σόγιας, φοινικέλαιου, ξυλείας, βοείου κρέατος και καουτσούκ στην ΕΕ να αποδεικνύουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών οπουδήποτε στον κόσμο, διαφορετικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο έως και 4% του κύκλου εργασιών τους.
Η προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τη νέα νομοθεσία της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη Γκάνα, όπου περίπου το 60% του κακάο εξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο κλάδος απασχολεί περίπου το 17% του ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Σχεδόν όλοι οι αγρότες που καλλιεργούν κακάο στη Γκάνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό κακάο στον κόσμο, είναι μικροκαλλιεργητές με έδρα σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές και οι οποίοι, χωρίς την κυβερνητική στήριξη, ενδέχεται να δυσκολευτούν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νόμου.
Μάλιστα, αυτές περιλαμβάνουν την παροχή στους αγοραστές των προϊόντων τους γεωγραφικών συντεταγμένων που αποδεικνύουν ότι τα αγροκτήματά τους δεν βρίσκονται σε εκτάσεις που αποψιλώνονται μετά το 2020.
Ορισμένοι παραγωγοί βασικών προϊόντων από την Ινδονησία έως τη Βραζιλία έχουν επικρίνει τον νόμο της ΕΕ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό των ευάλωτων, μικρής κλίμακας αγροτών από την πρόσβαση στην προσοδοφόρα αγορά του μπλοκ.
Η αποψίλωση των δασών είναι η δεύτερη κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά την καύση ορυκτών καυσίμων.
Πηγή: Euractiv