Η πρέσβειρα της Σλοβενίας στην Ελλάδα, Tamara Weingerl Pozar στην «ΥΧ»: «Ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία και στην ευημερία των μελισσών και των επικονιαστών»

Η Σλοβένα αξιωματούχος αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της χώρας της και της πρεσβείας της για την προστασία των ωφέλιμων –όσον αφορά την προάσπιση της οικοσυστημικής ισορροπίας– εντόμων
27/12/2024
7' διάβασμα
i-presveira-tis-slovenias-stin-ellada-tamara-weingerl-pozar-stin-ych-o-kathenas-mas-borei-na-syneisferei-stin-prostasia-kai-stin-evimeria-ton-melisson-kai-ton-epikoniasto-342511

Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Δημοκρατία της Σλοβενίας στη διεθνή διπλωματία για την προστασία των επικονιαστών, αλλά και για τις δράσεις που η πρεσβεία της στην Ελλάδα έχει αναλάβει προς τον ίδιο σκοπό, μιλά σε συνέντευξή της στην «ΥΧ» η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελλάδα, Tamara Weingerl Pozar. Επιπλέον, μοιράζεται μαζί μας τις πτυχές που καθιστούν τη μελισσοκομία αναπόσπαστο κομμάτι της σλοβενικής ιστορίας και κουλτούρας και προτρέπει τον καθένα από εμάς, με απλές κινήσεις, να συμβάλει στην προστασία της μέλισσας και των επικονιαστών.

Η Δημοκρατία της Σλοβενίας πρωτοστατεί στη διεθνή διπλωματία για την προστασία της μέλισσας. Ποιοι είναι οι στόχοι των πρωτοβουλιών και των δράσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτό;

Ο στόχος είναι πολύ απλός. Οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές παρέχουν μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες στο οικοσύστημά μας, την επικονίαση, η οποία καθιστά δυνατή την παραγωγή τροφίμων. Σχεδόν το 90% των φυτών εξαρτάται από αυτές για την αναπαραγωγή τους. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι χωρίς επικονίαση, δεν υπάρχει τροφή.

«Οι Σλοβένοι τρέφουν βαθύ σεβασμό προς τη φύση και έχουν ιδιαίτερη σχέση με τις μέλισσες και τη μελισσοκομία»

Αν και ασήμαντα με την πρώτη ματιά, αυτά τα μικροσκοπικά ζώα επιτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο και, ως εκ τούτου, πρέπει να προστατεύονται πάση θυσία από όλους.

Οι Σλοβένοι τρέφουν βαθύ σεβασμό προς τη φύση και έχουν ιδιαίτερη σχέση με τις μέλισσες και τη μελισσοκομία. Ο Anton Jansa, ο οποίος είναι γνωστός ως ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης μελισσοκομίας, ήταν επίσης Σλοβένος. Τα γενέθλιά του –20 Μαΐου– εορτάζονται από το 2018 ως η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας του ΟΗΕ.

Η σημασία της μελισσοκομίας στη Σλοβενία αντικατοπτρίζεται στα ακαδημαϊκά, λογοτεχνικά, λαογραφικά κείμενα, στην τέχνη και στην αρχιτεκτονική. Σκηνές της σλοβενικής πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να βρεθούν ζωγραφισμένες σε πίνακες κυψελών που διακοσμούν και ειδυλλιακά, πολύχρωμα σπίτια κυψελών, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη Σλοβενία. Ως εκ τούτου, είμαστε πολύ υπερήφανοι που η μελισσοκομία στη Σλοβενία, πριν από δύο χρόνια, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Σήμερα, η Σλοβενία έχει τους περισσότερους κατά κεφαλήν μελισσοκόμους στον κόσμο, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να παράγουν υψηλής ποιότητας μελισσοκομικά προϊόντα, καθιστώντας τη Σλοβενία ως μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ΕΕ στη μάχη κατά της απάτης στα τρόφιμα, ιδίως στο νοθευμένο μέλι.

Η Σλοβενία, ταυτόχρονα, μεριμνά ιδιαίτερα για τη διατήρηση της σλοβενικής αυτόχθονης μέλισσας – Apis mellifera carnica, η οποία διακρίνεται για την ευγένεια, τη σκληρή εργασία και την ανθεκτικότητά της. Εξαιτίας αυτού, η μέλισσα Apis mellifera carnica είναι μία από τις πιο διαδεδομένες φυλές μελισσών στον κόσμο.

Είμαστε υπερήφανοι που, με βάση την πλούσια παράδοσή της, η σλοβενική τεχνογνωσία μοιράζεται με τους διεθνείς εταίρους μας μέσω της Σλοβενικής Ακαδημίας Μελισσοκομίας. Παράλληλα, οι επισκέπτες της πράσινης χώρας μας μπορούν να λάβουν μέρος σε ένα μοναδικό είδος βιώσιμου τουρισμού, τον μελισσοτουρισμό, ο οποίος γεννήθηκε στη Σλοβενία.

Δραστήρια, παράλληλα, είναι και η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας
στην Ελλάδα σχετικά με την προστασία των επικονιαστών. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει και ποιες άλλες ενέργειες σχεδιάζετε;

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας και οι πρεσβείες μας σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν ενεργά στην ευαισθητοποίηση για τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές. Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας έχει συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια αναγνώριση της πρωτοβουλίας αυτής.

Τα τελευταία χρόνια, ακόμη, οι πρεσβείες μας δημιούργησαν περισσότερα από 300 έργα επικονιαστών με συνεργάτες σε όλες τις ηπείρους. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι επικονιαστές έχουν μπει και στα σχολικά προγράμματα σπουδών, στις πολιτικές συζητήσεις, στις ερευνητικές ατζέντες, στα επιχειρηματικά σχέδια και στις γεωργικές πρακτικές.

Στην Ελλάδα, η πρεσβεία μας, με τη διευκόλυνση και την υποστήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, στηρίζει επί του παρόντος ένα έργο μιας ομάδας εθελοντών φοιτητών Φυσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι ξεκίνησαν μια αποστολή για την αποκατάσταση του Βοτανικού του Κήπου. Πέρυσι, μάλιστα, μια Σλοβένα καθηγήτρια επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών και έδωσε μια διάλεξη για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων με τη βοήθεια των επικονιαστών. Η πρεσβεία μας, παράλληλα, για δεύτερη χρονιά φέτος, προσέφερε στον Βοτανικό Κήπο μελιτοφόρα φυτά και λουλούδια, που θα ενισχύσουν τον αρχικό σκοπό της συνεργασίας μας. Τέλος, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η πρωτοβουλία μας αυτή ενθάρρυνε και άλλους εταίρους –τοπική κοινότητα, τοπική εταιρεία, ακόμη και μια σλοβενική εταιρεία Plantella (προϊόντα φυτοπροστασίας), η οποία επεκτείνει την παρουσία της εδώ στην ελληνική αγορά– να συμμετάσχουν στο έργο.

Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να συγκρατήσουμε για να συμβάλουμε όλοι στον στόχο;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καθένας από εμάς μπορεί, με τον δικό του τρόπο, να συνεισφέρει στην προστασία και στην ευημερία των μελισσών και των επικονιαστών κάνοντας μικρά, αλλά πολύ σημαντικά βήματα. Σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα:

  • Διακοσμήστε το μπαλκόνι, την ταράτσα ή τον κήπο με μελιτοφόρα φυτά.
  • Αγοράστε μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα από ντόπιους μελισσοκόμους.
  • Μιλήστε για τη σημαντικότητα και την προστασία των μελισσών στα παιδιά σας.
  • Τοποθετήστε ένα μελίσσι για μοναχικές μέλισσες και επικονιαστές στον κήπο ή την ταράτσα – είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.
  • Συμβάλλετε στη διατήρηση των παλαιών λιβαδιών, στα οποία υπάρχει εξαιρετική ποικιλία από μελιτοφόρα φυτά.
  • Περιμένετε πρώτα να ανθίσουν τα φυτά σας και έπειτα κουρέψτε το γκαζόν.
  • Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε φυτοφάρμακα τα οποία δεν είναι βλαβερά προς τις μέλισσες και ψεκάστε σε μέρες που δεν έχει αέρα, νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν οι μέλισσες δεν είναι στα φυτά.
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: