Αυτό το άρθρο είναι 54 μηνών

Ιαματικές Πηγές Θερμιών Παρανεστίου Δράμας: Δρομολογείται άδεια λειτουργίας Κέντρου Υδροθεραπείας

24/10/2020
3' διάβασμα
iamatikes-piges-thermion-paranestiou-dramas-dromologeitai-adeia-leitourgias-kentrou-ydrotherapeias-212080

Η νομιμότητα και η ουσιαστική αξιοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των Ιαματικών Πηγών Θερμιών Παρανεστίου Δράμας, που δρομολογεί ο δήμος, μπορούν να αποτελέσουν την απάντηση στην ιδιόμορφη κατάσταση που επικρατεί για χρόνια, με παράνομες κατασκευές και μια ιδιότυπη αυτοδιαχείριση που επέβαλε εικόνες ασύμβατες με το φυσικό περιβάλλον, επιβεβαιώνοντας το ρητό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Οι Πηγές Θερμιών εμφανίζονται στον χάρτη του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, καθώς έγινε η αναγνώρισή τους, όχι μόνο για υδροθεραπεία, αλλά και ποσιθεραπεία. Βρίσκονται σε απόσταση 25 χλμ. από το Παρανέστι, σε υψόμετρο 620 μ. και περιλαμβάνουν φυσικούς λουτήρες. Η θερμοκρασία νερού της ιαματικής πηγής είναι μεταξύ 20οC και 58οC.

«Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι Πηγές Θερμιών για να αναπτυχθεί ο δήμος μας», σχολιάζει ο δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένα κτήριο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’80, δεν λειτούργησε ποτέ και βανδαλίστηκε». Θεωρεί ότι το υπουργείο και η περιφέρεια θα δουν τις πηγές με άλλο μάτι και η έκβαση θα είναι θετική.

Ο δήμος σχεδιάζει τη σύνταξη φακέλου, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, με σκοπό να εκδοθεί άδεια λειτουργίας Κέντρου Υδροθεραπείας. Στη συνέχεια, θα επιδιώξουν, με αρωγό την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, να γίνουν οι υποδομές άρδευσης, ύδρευσης αλλά και η οδοποιία.

Ο δήμαρχος εισπράττει το θερμό ενδιαφέρον ιδιωτών για να επενδύσουν, αντικαθιστώντας τις αυτοσχέδιες παράγκες με μόνιμες, σύγχρονες υποδομές, που να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές φιλοξενίας των προσερχομένων. «Η μετέπειτα διαδρομή είναι του παρθένου δάσους του Φρακτού, που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες με την εξαιρετική φύση», τονίζει ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί κάποιος να προσέλθει στις πηγές, ο δήμαρχος περιγράφει την επικρατούσα κατάσταση: «Υπάρχει κάποιο κοινόχρηστο σημείο, αλλά δεν είναι αξιοποιημένο. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά εκεί, όλες τις εποχές του έτους. Έφτιαξαν φαβέλες, έχουν το νερό για προσωπική χρήση. Έρχονται από πολλά μέρη της Ελλάδας, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επίσκεψη. Είναι όμως μια πρόχειρη κατάσταση». Ο δήμαρχος δηλώνει πως όταν αλλάξει το σκηνικό η εικόνα θα αποκατασταθεί, επιπλέον θα ανέβει η αγοραστική αξία των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων της περιοχής και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Σημειώνει πως η αναβάθμιση θα ωφελήσει όλους τους χρήστες, αγρότες, μελισσοκόμους, υλοτόμους και εργαζόμενους στο δασαρχείο.

«Σκεφτόμαστε να φτιάξουμε όμορφες ξύλινες κατασκευές που μπορούν να δίνονται για χρήση. Επίσης, σε αυτούς που βρίσκονται ήδη εκεί, να τις παραχωρούμε ενδεχομένως δωρεάν ορισμένες μέρες τον χρόνο».

Η προοπτική διαμόρφωσης ενός αξιοπρεπούς χώρου μπορεί να αλλάξει την παραγκούπολη των Θερμιών, που χτίστηκε με λαμαρίνες, σανίδια και τσιμεντόλιθους.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: