Ιάπωνες και Κορεάτες εισαγωγείς κρασιού και sommeliers ακτινογραφούν τον ελληνικό αµπελώνα

Κοινή αποστολή Ιαπωνίας και Κορέας με εισαγωγείς, δημοσιογράφους και sommeliers βρίσκεται στην Ελλάδα από την Κυριακή 20/11/2022, προσκεκλημένη της Περιφέρειας Αττικής, για να ενημερωθούν για τα ΠΓΕ κρασιά της. Είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο κοινοτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην προβολή των ελληνικών κρασιών σε ξένες αγορές και, στην περίπτωση αυτή, στις θεωρούμενες ως αγορές του μέλλοντος, της Ιαπωνίας και της Κορέας, που είναι χώρες υψηλού εισοδήματος.

Συμμετείχαν οκτώ προσκεκλημένοι από την Ιαπωνία και οκτώ από την Κορέα. Μεταξύ αυτών, η Atsuko Aoyama, κορυφαία εκπαιδεύτρια κρασιού της Ιαπωνίας και λάτρης των ελληνικών κρασιών, που θεωρείται πρέσβειρα του ελληνικού κρασιού στην Ιαπωνία, καθώς είναι άριστη γνώστης των ελληνικών κρασιών και έχει αναπτύξει μεγάλη δράση για την ενημέρωση των Ιαπώνων επαγγελματιών και καταναλωτών κρασιού, ως σημαίνον στέλεχος της κορυφαίας ιαπωνικής σχολής κρασιού Academie du Vin.

Η κα Aoyama, όταν ρωτήθηκε για τις εντυπώσεις της από την επίσκεψη, δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων για την πρόσκληση αυτή. Είναι μια υπέροχη και πολύτιμη εμπειρία η επίσκεψη στους αμπελώνες της Αττικής και η δοκιμή μιας τόσο μεγάλης ποικιλίας κρασιών. Έμεινα έκπληκτη όταν διαπίστωσα ότι το αττικό terroir έχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία, από τις ορεινές περιοχές μέχρι και τις πεδινές ή παραθαλάσσιες».

Επισκέψεις και οινογνωσία

Το πρόγραμμα της αποστολής περιλάμβανε για τη Δευτέρα 21/11/2022 επίσκεψη στο κτήμα του Κώστα Λαζαρίδη, Οινότρια Γη, στο Καπανδρίτι, ξενάγηση στο εξαιρετικό Μουσείο Κρασιού του κτήματος, γευσιγνωσία κρασιών εννέα οινοποιών και επίσκεψη σε αμπελώνες της Βόρειας Αττικής.

Στο τέλος της ξενάγησης, δόθηκε γεύμα στους επισκέπτες, συνοδευόμενο από τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, με έμφαση στη γαστρονομία της περιοχής. Την αποστολή συνοδεύουν από πλευράς Περιφέρειας Αττικής ο Σταύρος Βοϊδονικόλας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Αγροτικής, Κτηνιατρικής και Αλιευτικής Πολιτικής και ο Παύλος Χριστακόπουλος, γενικός δ/ντής Γεωργικής, Κτηνιατρικής και Αλιευτικής Πολιτικής της περιφέρειας.

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, η αποστολή επισκέφθηκε παλαιούς αμπελώνες στα μεσόγεια. Πρώτος σταθμός ήταν το κτήμα Παπαγιαννάκου, όπου μετά από ξενάγηση πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία κρασιών δέκα οινοποιών της περιοχής με κρασιά ΠΓΕ Αττική, ΠΓΕ Μαρκόπουλο και ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής. Ακολούθησε ξενάγηση και σε άλλα κτήματα της περιοχής.

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, η αποστολή επισκέφτηκε τον πιστοποιημένο εκπαιδευτικό οργανισμό για σπουδές στο κρασί WSPC (Wines and Spirits Professional Center), επικεφαλής του οποίου είναι ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, όπου έγινε παρουσίαση και γευσιγνωσία κρασιών ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής. Ακολούθως, μετά από ένα ελαφρύ γεύμα, η αποστολή ξεναγήθηκε σε κτήματα του ΠΓΕ Κιθαιρώνας Αττικής.

Μετά από ένα τόσο έντονο τριήμερο, η τελευταία ημέρα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στην ξενάγηση των προσκεκλημένων σε αξιοθέατα της Αθήνας, ενώ οι αποστολές αναχώρησαν για Ιαπωνία και Κορέα σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Πάνω από 1,5 δισ. οι εισαγωγές κρασιού στην Ιαπωνία

Απευθυνθήκαμε στον εμπορικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο, Αθανάσιο Καραπέτσα, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για υπηρεσιακούς λόγους. Ο κ. Καραπέτσας, εκτός από συναντήσεις που είχε με υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, παρακολούθησε και τις συναντήσεις της αποστολής κρασιού της περιφέρειας.

Ο κ. Καραπέτσας, μεταξύ άλλων, μας πληροφόρησε ότι η Ιαπωνία είναι πλέον μια αναπτυγμένη οινικά χώρα, με εισαγωγές που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, η οποία όμως εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα κρασιά της Δυτικής Ευρώπης και του Νέου Κόσμου. Σταδιακά, όπως ο ίδιος τόνισε, δημιουργείται μια νέα κατηγορία καταναλωτών, κυρίως μεταξύ των γυναικών και των νέων σε ηλικία, με οινική γνώση και διάθεση να δοκιμάσουν καινούργιες γεύσεις.

«Ορισμένες χώρες, άγνωστες μέχρι πρόσφατα στην Ιαπωνία, σημείωσαν αξιόλογη πρόοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γεωργία. Όμως, και η χώρα μας τελευταία τρέχει αξιόλογα προγράμματα προώθησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα της Αττικής, αλλά και άλλων περιφερειών, όπως η Δυτική Ελλάδα και Νάουσα», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Οι ελληνικές περιφέρειες παίρνουν την υπόθεση των εξαγωγών στα χέρια τους, αξιοποιώντας δυναμικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Δίνουν έτσι τη δυνατότητα στους εξαγωγείς μας και στα προϊόντα της ελληνικής γης να βρουν τον δρόμο τους στις διεθνείς αγορές.

Καθοριστικό χαρακτηριστικό του ελληνικού κρασιού, σύμφωνα με τον κ. Καραπέτσα, είναι ότι ενώ είναι στην κατηγορία των ποιοτικών κρασιών και η θέση του είναι στο υψηλότερο από άποψη τιμής τμήμα της αγοράς, δεν έχει ακόμη τη φήμη που θα δικαιολογούσε την υψηλή τιμή του.

Η ενδεικνυόμενη πολιτική είναι η επικέντρωση στο τμήμα των καταναλωτών που αναζητούν νέες οινικές εμπειρίες σε κρασιά με δική τους προσωπικότητα. Τα ποιοτικά ελληνικά κρασιά, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες, είναι ακριβώς αυτά στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε και αυτό κάνουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προβολής και για αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όπως δήλωσε, τέλος, ο κ. Καραπέτσας, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων είναι εκ του νόμου επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της σωστής υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, αλλά παράλληλα παρέχει πληροφόρηση και στηρίζει τους Έλληνες οινοποιούς στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Ποιοτικά προϊόντα με ταυτότητα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια

Η κάθε προσπάθεια στήριξης της εξωστρέφειας των γεωργικής μας παραγωγής πρέπει να γίνεται με την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων. Το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής βασίζεται στις εξαγωγές και ειδικά των επώνυμων, ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων, με αιχμή του δόρατος τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Η επικέντρωση στις ασιατικές αγορές είναι επίσης στη σωστή κατεύθυνση, καθώς αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη και την πλέον πολυπληθή περιοχή του πλανήτη.

Βέβαια, σε αγορές με υψηλές απαιτήσεις, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα, οι εξαγωγείς μας πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται υπευθυνότητα και συνέπεια πριν από όλα. Πρέπει να δίδεται μεγάλη προσοχή στην τήρηση των προδιαγραφών, των χρονοδιαγραμμάτων και των συμφωνηθέντων.

Τα ίδια ισχύουν και για άλλα τυπικά ελληνικά προϊόντα, όπως τα τυριά -ειδικά η φέτα, το ελαιόλαδο και οι ελιές. Η «ΥΧ», για να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια προώθησης των εξαγωγών μας στις ξένες αγορές και ειδικά στις απομακρυσμένες όπως της Άπω Ανατολής, για τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση, θα φροντίσει να πυκνώσει παρόμοια άρθρα της και να συμβάλει έτσι στην εξωστρέφεια της ελληνικής γεωργικής οικονομίας.

Πού στοχεύει το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το πρόγραμμα αυτό (70% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και 30% εθνική συμμετοχή) αφορά προώθηση των ΠΓΕ οίνων της Αττικής, χωρίς ετικέτες και η πρόθεση των στελεχών της περιφέρειας είναι η συνολική προβολή των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών τους από το μοναδικό μικροκλίμα της Αττικής.

Οι επισκέπτες θα μεταφέρουν στις πατρίδες τους την εμπειρία τους και θα ακολουθήσει το 2023 επίσκεψη των οινοποιών της Αττικής στις χώρες αυτές, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τις αγορές τους. Οι ίδιοι, δίνοντας έμφαση στην ιστορία των προϊόντων, δηλώνουν ότι ο αμπελώνας της Αττικής είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης και η παράδοση της οινοποιίας και οινογνωσίας περνάει από γενιά σε γενιά, δίνοντας ασύγκριτα προτερήματα στα κρασιά της περιοχής.