Ιδιωτική αποθεματοποίηση και απόσυρση ποσοτήτων από την αγορά ζητούν για την πατάτα οι Copa-Cogeca

Μέτρα στήριξης του κλάδου της πατάτας της ΕΕ που πλήττεται καίρια από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ζητούν με επιστολή τους προς την Κομισιόν οι Copa και Cogeca. Η πανδημία έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά πατάτας για κατανάλωση, γεγονός το οποίο θα έχει συνέπειες και στους άλλους τομείς της αγοράς του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων παραγωγών, όπως είναι οι συνεταιρισμοί οι οποίοι εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα φρέσκιας πατάτας, καθώς και στην μεταποίηση.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τις πατάτες των Copa-Cogeca, Arnaud Delacour, «οι απώλειες από την κρίση του Covid-19 υπολογίζονται σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ για την ΕΕ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες από τις προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η εμπορία, η μεταποίηση, το κανάλι της Horeca. Τα οικονομικά αποθέματα των παραγωγών έχουν εξαντληθεί, καθώς και η προηγούμενη σεζόν ήταν κακή για τον κλάδο, καθώς είχε να αντιμετωπίσει ασυνήθιστες ξηρασίες. Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια ρευστότητας αυτήν τη δύσκολη ώρα. Όλα τα μέτρα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούν μια προσέγγιση από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ η οποία θα είναι συντονισμένη και τροποποιημένη, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος στρεβλώσεων στην εσωτερική αγορά».

Στην επιστολή τους, οι δύο κορυφαίες συνεταιριστικές οργανώσεις ζητούν από την Κομισιόν να παρέχει στήριξη με χρήματα που θα προέρχονται έξω από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και να εξετάσει την εφαρμογή προσωρινών κατ’ εξαίρεση μέτρων στήριξης για τον κλάδο.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες και οι αγροσυνεταιριστικές οργανώσεις ζητούν ακόμη από την Κομισιόν να ενεργοποιήσει τα άρθρα 219 και 221 του κανονισμού της ενιαίας κοινής οργάνωσης αγορών προκειμένου να στηρίξει μια καλύτερη οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να τους επιτρέψει να προετοιμαστούν για τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον, από τη στιγμή που θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στην ΕΕ και στις τρίτες χώρες.

Οι Copa και Cogeca αιτούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει την ιδιωτική αποθεματοποίηση για κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες που προβλέπονται στα συμβόλαια με τον όρο ότι οι μεταποιητές συμφωνούν να επαναλειτουργήσουν αμέσως τις γραμμές παραγωγής στη μέγιστη δυναμικότητά τους, και την απόσυρση πατατών από την αγορά πατάτας για κατανάλωση, καθώς δεν υπάρχει αγορά για πλεόνασμα. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση και η απόσυρση από την αγορά πρέπει επίσης να εφαρμοστούν και για τις πρώιμες πατάτες, καθώς οι οργανώσεις παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί, θα έχουν σοβαρά πρόβλημα εξαιτίας των αναταράξεων στην αγορά πατάτας για κατανάλωση και εξαιτίας της επιμήκυνσης των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνεται.