Λιγότερο νερό, μεγαλύτερες αποδόσεις υπόσχεται η υδροπονία επίπλευσης

Η Hydrofarm Kalamata εφαρμόζει την καινοτόμο μέθοδο στην παραγωγή μαρουλιού

marouli-idroponiki-kalliergeia3

Οταν βλέπει κανείς δύο νέους ανθρώπους να επενδύουν στον πρωτογενή τομέα εν μέσω κρίσης, «θυσιάζοντας» τη σιγουριά και την ασφάλεια που ενδεχομένως να τους προσέφεραν κάποιες άλλες επαγγελματικές επιλογές, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται λίγο πιο αισιόδοξος για το μέλλον. Πόσω μάλλον, όταν το εγχείρημά τους αφορά μια καινοτόμο και πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο υδροπονικής καλλιέργειας, όπως είναι αυτή της επίπλευσης.

Η Hydrofarm Kalamata, που ιδρύθηκε το 2013 στον Νομό Μεσσηνίας, αποτελεί το επιχειρηματικό «παιδί» του 35χρονου Λάμπρου Καραγγελή και του 37χρονου Νάσου Γερακάρη. Ο πρώτος, αφού σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Πάτρα και, στη συνέχεια, περιπλανήθηκε σε διάφορα σεμινάρια στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σε τράπεζα. Η υδροπονία, ωστόσο, είχε ήδη αρχίσει να του κεντρίζει το ενδιαφέρον, γι’ αυτό και σε συνεργασία με τον γεωπόνο Νάσο Γερακάρη αποφάσισε να κάνει τα πρώτα του επενδυτικά βήματα στο συγκεκριμένο πεδίο. Λίγο αργότερα, και ενώ βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη μονιμοποίηση, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη θερμοκηπιακή μονάδα.

Το πρότζεκτ αρχικά επικεντρώθηκε στην παραγωγή μιας ευρείας γκάμας μαρουλιών, με την ποικιλία Λόλα, πράσινη και κόκκινη (lollo rosso και lollo bionda), να είναι αυτή που τελικά επικράτησε. Βεβαίως, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα από την αρχή, καθώς, όπως λέει στην «ΥΧ» ο κ. Καραγγελής, «ο κόσμος έχει μάθει στο κλασικό μαρούλι, δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την υφή, την τραγανότητα ή το χρώμα και, επομένως, δεν αναζητά εύκολα τη Λόλα, που έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά».

marouli-idroponiki-kalliergeia2Παρ’ όλα αυτά, η επιχείρηση βρίσκει σταδιακά τον βηματισμό της, διευρύνοντας την πελατεία της στα δίκτυα χονδρικής και λιανικής. «Αν θέλουμε να έχουμε αύριο, η χρήση της τεχνολογίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού θα ανεβάσει την ποιότητα και παράλληλα θα μειώσει σημαντικά το κόστος», συμπληρώνει ο κ. Καραγγελής.

«Η φιλοσοφία μας είναι η παραγωγή ως αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας, με σεβασμό στο περιβάλλον», τονίζει από την πλευρά του ο συνεταίρος του, Νάσος Γερακάρης. «Παράγουμε φυλλώδη λαχανικά υδροπονικής καλλιέργειας, ολόκληρα με τη ρίζα, υψηλής θρεπτικής αξίας, απουσία φυτοφάρμακων (spray free), με σταθερή ποιότητα, γεύση και άρωμα», προσθέτει.

Ελάχιστες οι ανάγκες για φυτοπροστατευτικά

marouli-idroponiki-kalliergeiaΗ μονάδα, που εκτείνεται σε 1,5 στρέμμα και παράγει περί τα 25.000 τεμάχια σε μηνιαία βάση, εφαρμόζει το υδροπονικό σύστημα της επίπλευσης που, σύμφωνα με τον κ. Γερακάκη, «αποτελεί την τελευταία εξέλιξη της τεχνικής στην υδροπονική καλλιέργεια».

Το αποτέλεσμα, όπως μας εξηγεί, είναι να λαμβάνονται ποσοτικά μεγαλύτερες, ποιοτικά ανώτερες και αριθμητικά περισσότερες καλλιέργειες ανά έτος, από οποιοδήποτε άλλο γνωστό σύστημα καλλιέργειας. Ως καλλιέργεια κλειστού τύπου (ανακύκλωσης του θρεπτικού διαλύματος), δεν παράγει απόβλητα και δεν ρυπαίνει με κανέναν τρόπο το περιβάλλον σε αντίθεση με την καλλιέργεια σε χώμα.

Παράλληλα, χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο νερό, το απόλυτα απαραίτητο για τις βιολογικές ανάγκες του φυτού. Ενδεικτικά, στο έδαφος οι ανάγκες του μαρουλιού σε νερό ανέρχονται περίπου σε 330-350 κυβικά ανά στρέμμα. Στο υδροπονικό σύστημα επίπλευσης οι ανάγκες περιορίζονται σε περίπου 200-250 κυβικά ανά στρέμμα (σε μεγαλύτερες πυκνότητες φύτευσης).

«Υπάρχει πλήρης δυνατότητα ελέγχου και βελτιστοποίησης των συνθηκών ανάπτυξης και η ανάγκη χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι ελάχιστη ή και μηδενική, με αποτέλεσμα τα παραγόμενα φυτά να είναι ελάχιστα ή καθόλου επιβαρυμένα, λιγότερο ακόμη και από εκείνα της βιολογικής καλλιέργειας».