Ιδρύεται Σύλλογος Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Ξάνθης

Μέχρι τώρα, 28 άτομα έχουν ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία ίδρυσης Συλλόγου Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Ξάνθης, την οποία ξεκίνησαν ο καλλιεργητής μανιταριού πλευρώτους και μαύρης τρούφας στο Σούνιο, Παράσχος Ευστρατίου, και ο ελαιοπαραγωγός από το Πόρτο Λάγος, Αργύρης Προμοίρας.

Η διαπίστωση των εμπνευστών του Συλλόγου ότι συναντούν σχεδόν πάντα «μπροστά τους» όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών είναι από τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του. «Ακόμη και σήμερα στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία οι παραγωγοί εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά εκτός των ευεργετημάτων που ανακοινώνουν καθημερινά τα συναρμόδια υπουργεία», τονίζουν. Το ιστορικό της κίνησης, που απευθύνεται σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα, καταγράφει συζητήσεις τετραετίας μεταξύ παραγωγών σε εκθέσεις και όχι μόνο.

Στόχος τους, σύμφωνα με τον κ. Ευστρατίου, είναι η εκπροσώπηση αγροτών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με την προοπτική να δημιουργηθεί ένα όργανο σε επίπεδο Θράκης, που θα λειτουργεί παράλληλα με τα νομαρχιακά, καθώς ο κάθε τόπος έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι παραγωγοί που συμμετέχουν προέρχονται από όλη την Ξάνθη και ανάμεσα στα προϊόντα που καλλιεργούν είναι ελιά, πατάτα, μέλι, φασόλι, ακτινίδιο, ρόδι και ακρόδρυα.

Η εκκίνηση του Συλλόγου θα γίνει αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς προϋπόθεση αποτελεί να συναντηθούν διά ζώσης και να θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως για παράδειγμα, τη συγκεκριμένη περίοδο, την εύρεση εργατών γης. Κύριο μέλημα είναι να διαμορφωθούν οι στόχοι για να πάρει μορφή νομιμότητας ο Σύλλογος, που παραμένει ανοιχτός για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

Οι στόχοι της επόμενης μέρας

Έχοντας ως σύνθημά τους «το μέλλον είναι ο πρωτογενής τομέας», διαμόρφωσαν κάποιους βασικούς στόχους:

✱ Η διεκδίκηση, προαγωγή και διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων όλων των παραγωγών αγροτικών προϊόντων Ν. Ξάνθης.

✱ Ο συντονισμός της δράσης όλων των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, που έχουν έδρα τον Ν. Ξάνθης.

✱ Η υποστήριξη με όλα τα νόμιμα μέσα οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των παραγωγών αγροτικών προϊόντων Ν. Ξάνθης.

✱ Η εξασφάλιση δίκαιης ανταμοιβής της εργασίας των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, τόσο στην παραγωγή όσο και την πώληση των προϊόντων.

✱ Η προστασία και διαφύλαξη της καλλιεργήσιμης γης.

Ο Παράσχος Ευστρατίου δημιούργησε τον περασμένο Νοέμβρη έναν τουριστικό οδηγό με επισκέψιμες μονάδες αγροδιατροφικών προϊόντων στην περιοχή, ο οποίος εστάλη σε ταξιδιωτικά γραφεία. Στόχος είναι ο ταξιδιώτης, παράλληλα με τη διαμονή του στην Ξάνθη, να απολαύσει ντόπια προϊόντα διατροφής σε τοπικά εστιατόρια, αφού πρώτα ξεναγηθεί στα κτήματα και στις εγκαταστάσεις των παραγωγών.