ΙΕΛΚΑ: Πρώτες ύλες, πανδημία και ΦΠΑ «δείχνουν» οι καταναλωτές για την ακρίβεια

Mια αρκετά ευκρινή εικόνα για τα αίτια πίσω από την αύξηση των τιμών των τροφίμων διεθνώς και, κατ’ επέκταση, στη χώρα μας, φαίνεται να έχουν οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έκθεσης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα του Ινστιτούτου, τον Δεκέμβριο του 2021 το 53% θεωρούσε ως πρώτο παράγοντα αύξησης τις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, όταν τον Ιούλιο του 2021 το 49% εκτιμούσε ως κυριότερο παράγοντα αύξησης την πανδημία. Την ίδια εποχή, το 36% «έβλεπε» αύξηση των πρώτων υλών στο άμεσο μέλλον, με συνέπεια την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Η πανδημία συνέχιζε, πάντως, να αποτελεί βασική αιτία των αυξήσεων και τον Δεκέμβριο για το 32% των ερωτηθέντων. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το 27% των συμμετεχόντων αποδίδει τις αυξήσεις στον ΦΠΑ και το 22% στο κόστος της λιανικής διάθεσης. Επίσης, ένα 10% αναφέρει ότι δεν γνωρίζει την αιτία και ανάλογο ποσοστό κάνει λόγο «για φυσιολογικό πληθωρισμό».

Σύμφωνα πάντως με το ΙΕΛΚΑ, η Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση στον «πίνακα της ακρίβειας» σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Βάσει του δείκτη grocery price index (δείκτης τιμών λιανεμπορίου τροφίμων που περιλαμβάνει 1 λίτρο γάλα, 500 γρ. ψωμί άσπρο, 1 κιλό ρύζι, 12 αβγά, 1 κιλό τοπικό τυρί, 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο, 1 κιλό μοσχάρι, 1 κιλό μήλα, 1 κιλό μπανάνες, 1 κιλό πορτοκάλια, 1 κιλό πατάτες, 1 κιλό κρεμμύδια, 1 μαρούλι, 1,5 λίτρο νερό, 1 μέτριο μπουκάλι κρασί, 1 τοπική μπύρα των 500 ml, 1 εισαγόμενη μπύρα 330 ml), η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση ανάμεσα στις 26 χώρες της ΕΕ, χαμηλότερα από τον μέσο όρο.

Οι τρεις ακριβότερες χώρες είναι το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Δανία, ενώ οι τρεις φθηνότερες είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΙΕΛΚΑ, ο συγκεκριμένος δείκτης είχε χαμηλότερη τιμή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά -9% για την Αθήνα, -16% για τη Θεσσαλονίκη, -11% για το Ηράκλειο, -19% για την Πάτρα και -21% για τη Λάρισα.

Συνολικά, σε όλους τους τύπους σημείων πώλησης ανεξαρτήτως μεγέθους, με βάση στοιχεία των τελευταίων 12 μηνών, από τις 175 πόλεις που καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι 5 ελληνικές βρίσκονται στην 107η θέση (Αθήνα), στην 120ή (Θεσσαλονίκη), στην 109η (Ηράκλειο), στην 129η (Πάτρα) και στην 132η (Λάρισα).

Σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι αυξήσεις
τιμών στο λιανεμπόριο τροφίμων


Πηγή: Έρευνα καταναλωτών ΙΕΛΚΑ, Δεκέμβριος 2021