IFOAM Organics Europe: «Τα βιολογικά δεν είναι πρόσχημα για περιβαλλοντικές εκπτώσεις στη νομοθεσία της ΕΕ»

Το βιολογικό κίνημα απορρίπτει τις πιέσεις για αποδυνάμωση των κανόνων κατά της αποψίλωσης

«Η βιολογική γεωργία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την αποδυνάμωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», ισχυρίζεται το βιολογικό κίνημα της Ευρώπης, με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με τη νομοθεσία για την προστασία της αποψίλωσης των δασών (EUDR).

Η συζήτηση άνοιξε ξανά κατά το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 26 Μαρτίου, στο οποίο επτά κράτη-μέλη προέβαλαν τα επιχειρήματά τους, ζητώντας χαλάρωση των σχετικών απαιτήσεων για τις χώρες της ΕΕ. Ο κανονισμός προβλέπει ότι εταιρείες που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά της κοινότητας θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι αυτά δεν προέρχονται από αποψιλωμένες ή υποβαθμισμένες εκτάσεις μετά τον Δεκέμβριο του 2020, ένα μέτρο που θα είναι υποχρεωτικό για τους αγρότες μικρής κλίμακας έως τις 30 Ιουνίου 2025, όπως υπενθυμίζεται σε πρόσφατο ρεπορτάζ της EURACTIV.

Με επικεφαλής την Αυστρία και τις Φινλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία να ακολουθούν, τα επτά κράτη επιδιώκουν με κείμενό τους την αποδυνάμωση της εφαρμογής του κανονισμού, καθώς και τη χαλάρωση των απαιτήσεων, αιτιολογώντας ότι η εφαρμογή του EUDR «θα επηρέαζε αρνητικά τις βιώσιμες και μικρής κλίμακας γεωργικές και δασικές πρακτικές στην ΕΕ, ενώ οι τρίτες χώρες θα αποκλείονταν μόνο από τις εισαγωγές στην ΕΕ». Αυτό πιστεύεται ότι θα επέφερε ένα δυσανάλογο διοικητικό εμπόδιο στον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα.

Επιπλέον, ο συνασπισμός των κρατών προειδοποιεί ότι οι κανόνες θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τομέα των βιολογικών, επιδρώντας ειδικότερα στη μετάβαση στη βιολογική εκτροφή βοοειδών, καθώς θα απαιτούσε μεγαλύτερες εκτάσεις βόσκησης. Ακόμη, μιλά για κίνδυνο δραστικής μείωσης στην παραγωγή πρωτεϊνούχων, λόγω της αυξημένης γραφειοκρατίας, οδηγώντας κατ’ επέκταση σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές, ειδικά στην περίπτωση της σόγιας.

Συνεπώς, οι επτά χώρες ζητούν την καθυστέρηση της εφαρμογής των νέων μέτρων και την εξαίρεση των μικρής κλίμακας εκμεταλλεύσεων, αλλά και των παραγωγών σε κράτη όπου ο κίνδυνος αποψίλωσης παραμένει σχετικά μικρός.

Αντιδράσεις

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, απορρίπτεται από το βιολογικό κίνημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε ο οργανισμός-ομπρέλα για τα βιολογικά της ΕΕ, IFOAM Organics Europe, ο οποίος και στηρίζει τις αποφασιστικές κινήσεις για την αποτροπή της «εισαγόμενης αποψίλωσης». Κανένας από τους οργανισμούς-μέλη του δεν αναφέρει τις ανησυχίες που περιγράφονται στο κείμενο των επτά κρατών, όπως επισημαίνει ο φορέας, με τον αναπληρωτή διευθυντή του, Eric Gall, να σχολιάζει ότι «τα επιχειρήματά τους δεν έχουν λογική». Ο ίδιος εξηγεί ότι η βιολογική γεωργία επιδιώκει να μειώσει τις εξωτερικές εισροές και να συμβιβάσει την παραγωγή τροφίμων με τα πλανητικά όρια.

«Οι κανόνες βιολογικής εκτροφής στοχεύουν ακριβώς στον περιορισμό του αριθμού των ζώων ανά εκτάριο για να διασφαλιστεί ότι συμβαδίζει με τη χωρητικότητα της γης», αναλύει ο Gall. «Η υπεράσπιση της εκτεταμένης και μικρής κλίμακας παραγωγής τροφίμων, καθώς και η αποφυγή του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες, μπορεί να γίνει χωρίς να μειωθεί η φιλοδοξία να προστατεύσουμε το κοινό μας περιβάλλον», καταλήγει.