Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί λεβάντας από την ένταξη στις κορωνοενισχύσεις

Θετική έκβαση είχε το αίτημα των παραγωγών λεβάντας στη Δυτική Μακεδονία για ένταξή τους στο καθεστώς των ενισχύσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Μετά από αγώνα και συντονισμένη δράση παραγωγών και τοπικών αρχών, ευοδώθηκε η προσπάθεια και η ΕΕ άναψε το πράσινο φως για ένταξη στις κρατικές ενισχύσεις των παραγωγών λεβάντας που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει ο παραγωγός, επιχειρηματίας και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Γρεβενών, Πάρις Ανθιμίδης, οι παραγωγοί δοκιμάστηκαν από την πανδημία, τις κλειστές επιχειρήσεις πώλησης λεβάντας, τη μειωμένη ζήτηση και τις μετέπειτα διακυμάνσεις στις τιμές του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. «Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη μας βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένους. Αφορά όσους έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ το 2020 και θα είναι 57 ευρώ το στρέμμα και θα αποζημιωθούμε έως τον Ιούνιο. Είναι ένα σημαντικό βοήθημα για εμάς και για να πάρουμε μια οικονομική ανάσα», σημειώνει ο κ. Ανθιμίδης.

Όπως δηλώνει, επίσης, ιδιαίτερη ήταν η στήριξη του αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών. «Στάθηκε δίπλα στον αγώνα των παραγωγών λεβάντας και συνέδραμε μαζί μου, ώστε να εκπονηθεί σχετική μελέτη σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που περιλάμβανε πληροφορίες για την καλλιέργεια και το ποσό που θα μπορούσε να καλύψει οικονομικά έστω και τη μία χρονιά», ανέφερε.

Ο ίδιος προσθέτει πως και φέτος υπήρξε πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής, το μειωμένο ενδιαφέρον και την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της λεβάντας. «Τα 57 ευρώ της ενίσχυσης με τη χαμηλή τιμή που πουλήσαμε τη λεβάντα αντιστάθμισε λίγο τη χασούρα μας. Μαζεύτηκαν ποσότητες από δύο χρονιές, δεν υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά οι αγορές αρχίζουν να ανοίγουν τώρα και ελπίζουμε να ομαλοποιηθεί το επόμενο διάστημα», καταλήγει.