Ικανοποίηση στους βιοκαλλιεργητές της Αργολίδας

Ικανοποίηση επικρατεί στους παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις λαϊκές αγορές, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται με διαφοροποιημένη συμπεριφορά και κάνουν επιλογές με βάση τις τιμές των προϊόντων.

Η Δήμητρα Τσακίρη, παραγωγός βιολογικών προϊόντων στην Αργολίδα, αναφέρει ότι «γενικά, τον χειμώνα, τόσο το μπρόκολο όσο και το κουνουπίδι πήγαν πολύ καλά, ενώ το λάχανο παρουσίασε κάμψη σε ό,τι αφορά το αγοραστικό ενδιαφέρον. Τώρα που είμαστε σε μεταβατική φάση, μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές έχει η ντομάτα».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που διαμορφώθηκαν, η κα Τσακίρη υπογραμμίζει ότι «τόσο για το μπρόκολο όσο και για το κουνουπίδι οι τιμές ήταν από 1,20 έως 1,30 ευρώ και διατηρήθηκαν χωρίς σκαμπανεβάσματα. Σε σχέση με την περασμένη χρονιά, καταγράφεται αύξηση στα 50 λεπτά». Όπως εξηγεί η ίδια, η βιολογική ντομάτα κρατά σταθερή τιμή γύρω στο 1,50 ευρώ και «από εδώ και πέρα περιμένουμε τα νέα καλοκαιρινά προϊόντα». Το μαρούλι είναι μεταξύ 50 έως 60 λεπτών, ενώ το iceberg στα 70 λεπτά.

Άνοδος τιμών προβλέπεται για τις πατάτες

Για τις πατάτες, η κα Τσακίρη προβλέπει ότι «φέτος η τιμή τους θα ανέβει πολύ, καθώς οι σπόροι πήραν τα ύψη τόσο στα συμβατικά όσο και στα βιολογικά. Την περασμένη χρονιά, αγοράζαμε με 0,90 έως 1 ευρώ και φέτος αγοράσαμε με 1,80-1,90 ευρώ. Έτσι, η αύξηση θα είναι αναπόφευκτη. Παράλληλα, θα περιμένουμε μικρότερη συγκομιδή, αφού έχει μειωθεί σημαντικά η καλλιέργεια».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα βιολογικά πορτοκάλια, η κα Τσακίρη αναφέρει ότι ήταν μια καλή χρονιά, με τη Ναβαλίνα και τα Μέρλιν να πωλούνται από 30 έως 35 λεπτά, αλλά ο χυμός να μένει στα 30 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δήμητρα Τσακίρη εξελέγη πριν από λίγες ημέρες πρόεδρος στον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής.