Ηλεία: Η αρδευτική περίοδος ολοκληρώθηκε, τα χρέη παραμένουν

Η φετινή αρδευτική περίοδος στην Ηλεία ολοκληρώθηκε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για το τι θα επακολουθήσει στο μέλλον, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών προς τη ΔΕΗ, ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, παραμένει.

Με όλες τις δυσκολίες που περιλάμβανε μια περίοδος με μεγάλα διαστήματα ανομβρίας, ο ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού ανταποκρίθηκε στον ρόλο του για την απρόσκοπτη άρδευση των καλλιεργειών, με τα «βαρίδια» των χρεών να παραμένουν και να προστίθενται νέα.

Οι κατά τόπους ΤΟΕΒ δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις οφειλές τους, ενώ η παρατεταμένη ανομβρία, ακόμα και το φθινόπωρο, οδήγησε σε επιμήκυνση της περιόδου άρδευσης, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος λειτουργίας των αντλιοστασίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τον περασμένο Μάρτιο, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα αρδευτική περίοδος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, είχε αποστείλει τρεις προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο, με στόχο να αποφευχθούν για άλλη μια χρονιά οι «περιπέτειες» σε ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις αρδεύσεις των καλλιεργειών.

Τι ζητούσε ο περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης ζητούσε τη ρύθμιση των χρεών, καθώς και την παροχή έκτακτης και απευθείας χρηματοδότησης με τη μορφή επιχορήγησης για την κάλυψη των εκτεταμένων αναγκών στις υποδομές και στη συντήρηση του δικτύου, αλλά και την ένταξή τους ως υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα τέτοιο που θα εξυπηρετούσε την αδιάκοπη λειτουργία τους.

Για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ με παύση εκπροσώπησης ή που βρίσκονται εκτός προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από τον «Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου», ζητούσε να ισχύσει η υπαγωγή τους στην «Καθολική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να αποτραπεί η διακοπή του ρεύματος και να υπηρετήσουν αδιάκοπα τον σκοπό τους.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, από την πλευρά του υπουργείου δεν έχει αναληφθεί καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό αβεβαιότητας για το αν θα είναι απρόσκοπτη η άρδευση των καλλιεργειών και τη νέα αρδευτική περίοδο.