Ηλεία: Χαμένοι στη μετάφραση του νέου νόμου για τη χρήση δημόσιας γης
Στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης των αγροτικών γαιών του δημοσίου στις περιοχές Κάστα, Αγουλινίτσα και Μουριά Ηλείας. Αν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εκφράσει τη βούλησή του για την εφαρμογή της νέας διαδικασίας παραχώρησης, με βάση τον ν. 4061/2012 και έχουν πραγματοποιηθεί και σχετικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, εντούτοις, μέχρι σήμερα, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει.
Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2012, καθώς η εφαρμογή του νόμου παίρνει συνεχώς παρατάσεις, ευνοώντας όσους δικαιούχους προϋπήρχαν εκεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ», το θέμα σκαλώνει σε διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων σε ότι αφορά την ερμηνεία του νόμου, αλλά και στην απουσία σαφούς νομοθετικής ρύθμισης για τη δυνατότητα κατάτμησης των αγροτεμαχίων σε κάτω των 100 στρεμμάτων, ώστε να μπορούν να παραχωρηθούν με κοινωνικά κριτήρια.
Να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 36.000 στρέμματα της Αγουλινίτσας, τα 16.000 είναι καλλιεργήσιμα. Από τα 9.000 στρέμματα της Μουριάς, αν αφαιρέσουμε και τις παραχωρήσεις προς δήμο και περιφέρεια, καλλιεργήσιμα είναι περίπου 2.500 στρέμματα. Η Κάστα καλλιεργείται περίπου κατά 80%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών «Ηλείας Κήπος», Γιάννη Αρβανιτάκη, για να εφαρμοστεί ο νόμος θα πρέπει να γίνει καταγραφή των αγροτεμαχίων που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια και στη συνέχεια να γίνει πρόταση και από έναν γεωπόνο για το πόσα στρέμματα χρειάζεται κάθε καλλιέργεια, ώστε να έχει μία δυναμική και να είναι προσοδοφόρα.
Πολύπλοκη διαδικασία
Πρόκειται για μία διαδικασία που έχει επιφορτιστεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, να έχει ζητήσει την απαραίτητη στήριξη από το υπουργείο.
Σύμφωνα με τον νόμο, τα αγροτεμάχια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στα αγροτεμάχια κάτω των 100 στρεμμάτων, που είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας και σε αγροτεμάχια άνω των 100 στρεμμάτων, που είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου.
Ωστόσο, το υπουργείο απέστειλε έγγραφο στην περιφέρεια, ενημερώνοντάς την ότι μπορεί τα αγροτεμάχια άνω των 100 στρεμμάτων να τα κατατμήσει, προκειμένου να τα δώσει με τη διαδικασία της μοριοδότησης.
Σύμφωνα με την περιφέρεια, η γεωχωρική κατάτμηση των εκτάσεων είναι μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία. Θα πρέπει, όπως μας εξηγεί, να είναι ξεκάθαρο πόσες εκτάσεις είναι καλλιεργήσιμες και θα πρέπει να κατατεθούν τοπογραφικά και να γίνει ψηφιοποίηση των εκτάσεων, καθώς πρόκειται για έναν μη επίσημο αναδασμό. Θα πρέπει ο κάθε αγρότης να γνωρίζει τις εκτάσεις που του αναλογούν, για να μπορεί και αυτός με τη σειρά του να τα δηλώνει στο ΟΣΔΕ.
Η όλη διαδικασία της τμηματοποίησης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την καλλιεργητική περίοδο 2020-2021.