Ηλεία: Υψηλοί πληθυσμοί δάκου και κίνδυνος εμφάνισης γλοιοσπορίου
Την προσοχή των ελαιοκαλλιεργητών εφιστά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Γεώργιος Μικέογλου, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον δάκο, αλλά και τις προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, όπως είναι το γλοιοσπόριο.
Ήδη, πριν από λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γενικός δολωματικός ψεκασμός της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για το 2023, ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΑΟΚ, οι συλλήψεις των παγίδων δείχνουν υψηλούς πληθυσμούς δάκου, λόγω των κλιματικών συνθηκών. Για τον λόγο αυτόν, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να επιθεωρούν τις ελαιοκαλλιέργειές τους και να πραγματοποιούν δειγματοληψίες ελαιοκάρπου για να ελέγχουν τη δακοπροσβολή.
Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητος ο ψεκασμός, πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια ελιάς, να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης τους και το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής, καθώς και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στις συσκευασίες τους. Ο κ. Μικέογλου διευκρινίζει, επίσης, ότι η έγκαιρη συγκομιδή του ελαιοκάρπου προς ελαιοποίηση, στο στάδιο του μεταχρωματισμού του καρπού, προλαμβάνει την ανεπιθύμητη προσβολή από τον δάκο και έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη ποιοτική (και ποσοτική) απόδοση σε ελαιόλαδο.
Εισφορά δακοκτονίας
Η ΔΑΟΚ Ηλείας ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς στις περιοχές όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα πως η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται και υπολογίζεται στη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών κατά τον χρόνο παραγωγής, δηλαδή την τιμή (παρέμβασης) για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2%-3,3%.
H εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται, όπως και πριν, σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.