Ικανοποίηση στα αλώνια για τους ξηρικούς ηλίανθους

Άνοδο στις αποδόσεις έως και 150 κιλά/στρ. στην Ορεστιάδα

ilianthos-alwnismos-pella-serres
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΕΡΖΙΕΜΕΚΙΔΟΥ

Με την πλειοψηφία των περιοχών με ηλίανθο να έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή εδώ και λίγες ημέρες, τα μηνύματα που έρχονται για τη φετινή συγκομιδή είναι θετικά, καθώς οι βροχές που ήρθαν τον Ιούλιο λειτούργησαν ως επί το πλείστον ευεργετικά για την παραγωγικότητα των φυτών. Πάντως σε Ορεστιάδα και Δράμα μια φαινομενικά προβληματική χρονιά άλλαξε άρδην από τις καλοκαιρινές βροχές, που βοήθησαν τις αποδόσεις να ανέβουν, ενώ ακόμα και σε ποτιστικά χωράφια οι παραγωγοί δεν είχαν έξοδα άρδευσης λόγω των βροχών. Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα παραγωγών, που έχασαν τη σοδειά τους από πλημμύρες ή από παρατεταμένη ανομβρία.

Αναθάρρησαν με τις βροχές τα χωράφια σε Ξάνθη και Ορεστιάδα
Πίσω θα πάει η συγκομιδή σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον παραγωγό από την Αλεξανδρούπολη Νίκο Μπαλούτσο: «Τελευταία είχαμε κάποιες καλές βροχές και τα φυτά πήραν τα πάνω τους εκεί που είχαν πάρει τον κατήφορο. Σε σύγκριση με πέρσι θα πάμε πίσω, προς αρχές Σεπτέμβρη». Υψηλές αποδόσεις περιμένουν οι παραγωγοί στην Ορεστιάδα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του γεωτεχνικού τμήματος του ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Σάκη Κουτουκίδης: «Αν και στην αρχή τα φυτά δεν είχαν καλό στην αρχή καλό φύτρωμα, οι βροχές που έπεσαν στη συνέχεια έσωσαν την κατάσταση. Στα ξηρικά, που έγιναν ποτιστικά επί της ουσίας, περιμένουμε αποδόσεις έως και 150 κιλά / στρέμμα υψηλότερες σε σχέση με πέρσι. Πάντως είναι λίγες μέρες που ξεκινήσαμε και δεν έχουμε οριστική εικόνα». Κατά τον Βασίλη Μιτούση παραγωγό από την Ορεστιάδα ένα ποσοστό από 10 έως 20% των χωραφιών είχαν από μειωμένη έως καθόλου παραγωγή λόγω της παρατεταμένης έλλειψης βροχών πριν από λίγους μήνες. «Στα υπόλοιπα, ξηρικά κυρίως χωράφια της περιοχής, περιμένουμε αποδόσεις υψηλότερες των 200 κιλών / στρέμμα», μας είπε.
Ξεκίνησε η συγκομιδή και στην Ξάνθη, όπως μας είπε συμφώνησε και ο παραγωγός Κώστας Δαλάτσης, που καλλιεργεί ποτιστικό ηλίανθο: «Ειδικά τα αρδευόμενα είχαν την εικόνα ότι θα πάνε πολύ καλά αλλά περιμένουμε να δούμε. Αν και είχαμε ανομβρία στην περιοχή, το τελευταία διάστημα έπεσαν βροχές που βοήθησαν τα φυτά, σε συνδυασμό και με πτώση της θερμοκρασίας. Βέβαια, κάποια πρώιμα ποτιστικά που συγκομίστηκαν σε κοντινές περιοχές έπιασαν 300 κιλά/στρέμμα, χωρίς να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Αναφορικά με ορισμένα προβλήματα που αντιμετώπισαν παραγωγοί στην περιοχή του ο κ. Δαλάτσης σημείωσε: Ορισμένα χωράφια είχαν πλημμυρίσει και έχασαν εντελώς την παραγωγή τους, αυτό όμως αφορά μια μερίδα εκτάσεων, κυρίως στο νότιο τμήμα του νομού (σσ περιφερειακής ενότητας Ξάνθης). Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δυνατό αέρα, ακόμα και ανεμοστρόβιλους. Το σημαντικό είναι όμως ότι δεν εμφανίστηκαν τα πολλά και ζεστά μελτέμια που είχαμε πέρσι και είχαν μειώσει τις αποδόσεις».

Ξεκίνησε ο αλωνισμός στη Δράμα σε κάποια ξηρικά χωράφια, σύμφωνα με τον παραγωγό Τάσο Πεφτίνα. «Ακόμα και τα ξηρικά, φέτος έγινα ποτιστικά λόγω των πολλών βροχών» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προβεί εν συνεχεία σε μια εκτίμηση για τη φετινή χρονιά: «Αν εξαιρέσουμε κάποια χωράφια που προσβλήθηκαν από μύκητες, τα ξηρικά είναι πολύ ανεβασμένα φέτος. Στα ποτιστικά χωράφια είμαστε γύρω στα 400 κιλά. Σε ορισμένα ποτιστικά, όπως είδα και από δικά μου χωράφια οι πολλές βροχές είχαν αποτέλεσμα την απώλεια ειδικού βάρους σε ποσοστό περίπου 20%. Και πάλι όμως δεν πέσαμε πολύ. Γενικά το κλίμα είναι θετικό και υπάρχει ικανοποίηση, κυρίως από την άνοδο στα ξηρικά,» ανέφερε ο κ. Πεφτίνας.

Κεντρ. Μακεδονία: προβλήματα από αέρηδες, ικανοποίηση για τις αποδόσεις
Πίσω πήγε το αλώνισμα σε ορισμένα χωριά στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, μας είπε ο παραγωγός από τη Γέφυρα, Κλέαρχος Οκλαλιώτης. «Εμείς έχουμε βροχές τις τελευταίες δύο μέρες (σσ 20-21/8) και γι’ αυτό δεν μπήκα στο χωράφι. Απ’ ότι μαθαίνω και από συναδέλφους από κοντινές περιοχές υπάρχουν αρκετά χωράφια με ξηρικά που πάνε πολύ καλά». Σύμφωνα με τον κ. Οκλαλιώτη σε τοπικό επίπεδο υπήρξαν επίσης κάποιες καταστροφές από μπουρίνια σε συνδυασμό με χαλάζι που έσπασαν ή λύγισαν ορισμένα φυτά, κυρίως σε ποικιλίες που δίνουν πιο ψηλά στελέχη. Κατά τον ίδιο, αρκετοί παραγωγοί προμηθεύτηκαν σπόρο που δίνει φυτά, ευάλωτα στους ανέμους λόγω ύψους: «Οι συγκεκριμένες ποικιλίες ήταν επιλογή των εργοστασίων. Οι παραγωγοί που διατηρούν συμβάσεις με τα εργοστάσια προμηθεύτηκαν από εκεί τον σπόρο», ανέφερε. Θετική εικόνα μας μετέφερε ο παραγωγός Θόδωρος Καράμπελας από τον Ευρωπό στο Κιλκίς όπου η συγκομιδή έχει ξεκινήσει: «Τα περισσότερα ξηρικά χωράφια έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τα 200 κιλά. Προσωπικά έπιασα τα 280 σε ποτιστικό χωράφι, αλλά ευτυχώς δε χρειάστηκε να ποτίσω φέτος με τις βροχές, οπότε είμαι ευχαριστημένος».