Ιμερα Κοζάνης: Η εξαίρεση στην παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς

imera-kozanis-elies
ΦΩΤΟ: prlogos.gr

«Συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, είμαστε σε πλεονεκτική θέση, γιατί δεν είχαμε ιδιαίτερα ζητήματα με τον δάκο και οι καιρικές συνθήκες δεν μας επηρέασαν»

Σε νέο και δυναμικό ανταγωνιστή εξελίχθηκε φέτος ο Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Ιμέρων Κοζάνης, καθώς τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην ελαιοκαλλιέργεια, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, έστρεψαν πολλούς εμπόρους και τυποποιητές να αναζητήσουν ελαιόλαδο και βρώσιμη ελιά στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Παπαδόπουλος, σε αντίθεση με τις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, που αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα σε ποσότητα και ποιότητα εξαιτίας της έντονης παρουσίας δακοπληθυσμού, αλλά και των καιρικών συνθηκών, ο συνεταιρισμός διένυσε μια εξαιρετική παραγωγική χρονιά. «Συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, είμαστε σε πλεονεκτική θέση, γιατί δεν είχαμε ιδιαίτερα ζητήματα με τον δάκο, οι καιρικές συνθήκες δεν μας επηρέασαν, ενώ η γεωγραφική θέση, που γειτνιάζει με τη λίμνη Πολυφύτου, και το αρδευτικό σύστημα, μας επέτρεψαν να κάνουμε, όποτε χρειαζόταν, την άρδευση των ελαιοκτημάτων», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Συνεταιρισμός Ιμέρων παράγει, ως επί το πλείστον, αγουρέλαιο. Η φετινή παραγωγή ξεπερνά τους 140 τόνους, με οξύτητα που κυμαίνεται από 0,2 έως 0,5.

Η παραγωγή της πράσινης βρώσιμης ελιάς, ποικιλίες Χονδροελιά Χαλκιδικής και Χαλκιδικής, έφτασε τους 350 τόνους και παρά το γεγονός ότι είχε μικρό μέγεθος λόγω μεγάλης καρποφορίας κίνησε το ενδιαφέρον των μεταποιητών. «Λόγω των προβλημάτων στην ελαιοκαλλιέργεια, πολλοί έμποροι από όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα αυτοί που κάνουν εξαγωγές σε Ρωσία και Ιταλία, αναζήτησαν και πήραν βρώσιμη ελιά από τον συνεταιρισμό», λέει χαρακτηριστικά. Η τιμή του αγουρέλαιου πουλήθηκε στα 5 ευρώ το λίτρο, ενώ της ελιάς ξεκινούσε από 0,70 ευρώ και έφτασε στο 1,50 ευρώ, ανάλογα με το βάρος.