Ημερίδα αφιερωμένη στην Γεωργία πραγματοποίησε η εφημερίδα “Πελοπόννησος”

Ημερίδα αφιερωμένη στην Γεωργία πραγματοποίησε η εφημερίδα

Ο ένας αγρότης παίρνει μεγάλες ενισχύσεις και οι πολλοί τις λίγες

Τι υποστήριξαν ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμης και ο προιστάμενος του ΠΑΑ Ν. Μανέτας

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της αγροτικής παραγωγής, της αλλαγής νοοτροπίας του Έλληνα αγρότη, εφόσον επιθυμεί να διατηρηθεί στο διεθνές περιβάλλον, ανέδειξε η ημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και το pelop.gr.

Η αγροτική ημερίδα ήταν μία από τις 6 θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο, στο οποίο παραβρέθηκαν υπουργοί, βουλευτές και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της Πελοποννήσου.

Στην συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα επισημάνθηκε, από τους παραγωγούς πλέον, και πολύ έντονα μάλιστα, «πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους, η ευελιξία της νομοθεσίας και η κατάργηση της γραφειοκρατίας στην υλοποίηση των αποφάσεων για να μπορέσει να υπάρξει ποιοτική παραγωγή».

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Χαράλαμπου Κασίμη, γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, που τόνισε ότι «τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και να μην μείνουμε στο παρελθόν». Ο κ. Κασίμης σημείωσε ότι το 2018 θα είναι η χρονιά ρεκόρ στον τομέα της απορροφητικότητας από το υπουργείο, κάνοντας πρόβλεψη ότι μπορούν να εκταμιευτούν ακόμα και 900 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο τόνισε ότι οι αγρότες θα πρέπει και οι ίδιοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, προβλέποντας μελλοντικά λιγότερες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νίκος Μανέτας, προϊστάμενος ΕΥΔ Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε το αισιόδοξο μήνυμα ότι το επόμενο διάστημα ενεργοποιούνται 11 με 12.000 νέοι αγρότες, αποτελώντας σημαντική ελπίδα, ενώ εξήγησε ότι στις μέρες μας οι συνεταιρισμοί είναι τα σχήματα εκείνα που μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κώστας Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι «το φαινόμενο το 10% των αγροτών να παίρνει το 50% των ενισχύσεων και το 50% των αγροτών να λαμβάνει το 10% των ενισχύσεων δεν πρέπει να συνεχιστεί». Και συνεχίζοντας εξήγησε ότι «τα περιθώρια της αύξησης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μας και κατ’ επέκταση της εξωστρέφειας είναι μεγάλα αν αναλογιστούμε ότι ο τομέας της μεταποίησης στη χώρα μας, για κάθε 1 ευρώ αξίας αγροτικού προϊόντος, προσθέτει προϊόν αξίας μόλις 0,4 λεπτά, όταν η αντίστοιχη προστιθέμενη αξία προϊόντος στις χώρες της νότιας Ευρώπης είναι τουλάχιστον 1,5 ευρώ».

Δόθηκαν επίσης δύο παραδείγματα πετυχημένης λειτουργίας συνεταιρισμών από τον Θανάση Παπαδόπουλο, διευθυντή Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και τον Μίλτο Σταυρόπουλο, γενικό διευθυντή Παναιγιάλειας Ένωσης. Ο πρώτος σημείωσε ότι 2016 στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η παράγωγη πρόβειου γάλακτος ανήλθε στους 116.000 τόνους και γίδινου γάλακτος στους 17.000 τόνους , που είναι από τα υψηλότερα στο σύνολο της επικράτειας. Ο κ. Σταυρόπουλος επεσήμανε ότι η Παναιγιάλεια Ενωση εξάγει προϊόντα σταφίδας και ελαιολάδου σε πάνω από 40 χώρες.

Η Ηρώ Τσιμπρή διευθύντρια Αναπτυξιακής Εταιρείας ΑΧΑΪΑ ΑΕ παρουσίαση τη σημασία του προγράμματος LEADER στην αγροτική παραγωγή, ενώ η Εριφύλη Παρπαρούση της Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου εξήγησε ότι μόνο με ποιότητα μπορούμε να ακολουθήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Δημήτρης Σκούρας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών με παρουσίασή του ξεδιάλυνε αρκετά στερεότυπα γύρω από τον αγροτικό τομέα, διευκρινίζοντας πως «η άποψη ότι ο αγροτικός πληθυσμός είναι γερασμένος δεν ισχύει και ο ηλικιακός μέσος όρος της χώρας μας βρίσκεται στη μέση της ευρωπαικής σχετικής κατηγορίας».

Ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και οργανώσεων να απευθύνουν σχετικές ερωτήσεις στο πάνελ των ομιλητών, ενώ την ημερίδα συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «ΥΧ» Γιώργος Ρούστας.