Ημερίδα στη Δράμα: Βοοειδή Ελληνικής κόκκινης φυλής με προδιαγραφές  

Ημερίδα στη Δράμα: Βοοειδή Ελληνικής κόκκινης φυλής με προδιαγραφές  

Σημαντική ημερίδα για τη γενετική βελτίωση στην Ελληνική κόκκινη φυλή διοργάνωσε στις 22 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δράμας «Ο Άγιος Μόδεστος», στο πλαίσιο του προγράμματος 10.2.1 Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία του ΥΠΑΑΤ, το οποίο υλοποιεί από το 2017. Στη Δράμα, 4.950 ζώα εντάχτηκαν στο πρόγραμμα, περίπου 3.000 είναι υποψήφια προς ένταξη ενώ ορισμένες μονάδες δεν συμμετέχουν.

Μεταξύ των παρόντων ήταν ο γενικός διευθυντής Γεωργίας Δημήτρης Μηλαίος, ο γενικός γραμματέας ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος ο οποίος επισκεπτόμενος μονάδες στη Δράμα δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος, όπως ικανοποιημένοι από την παρουσία του δηλώνουν και οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιάννη Κιτσουκάκη. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η τεχνική σύμβουλος του Συλλόγου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα – κτηνίατρος Δρ. Lola Perucho,  επίσης ο Δρ. Αθανάσιος Γκαρσέν, προϊστάμενος Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Θεσσαλονίκης.

«Αξιολογήθηκε η πορεία του προγράμματος, οι καταγραφές που έγιναν και συζητήθηκε το πού θέλουμε να κατευθυνθούμε. Δημιουργούμε μια νέα φυλή, θέλουμε ένα λειτουργικό ζώο που να διευκολύνει την καθημερινότητα του κτηνοτρόφου. Συζητήσαμε για τις διαστάσεις του ζώου. Ένα μικρότερο κεφάλι για παράδειγμα εξυπηρετεί τους τοκετούς» περιγράφει, επισημαίνοντας πως το γενετικά βελτιωμένο ζώο χρειάζεται να προσαρμοστεί στη ζωή ελεύθερης βοσκής.