INCOFRUIT: Η κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στη Θεσσαλία πριν τις 15/10 και οι… γνωστοί-άγνωστοι «επιτήδειοι»

Τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από διάφορους «εμπόρους» η κατ’ εξαίρεση –και λόγω της κακοκαιρίας Daniel– άδεια για συγκομιδή των ακτινιδίων στη Θεσσαλία πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία της 15ης Οκτωβρίου, επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του συνδέσμου INCOFRUIT Ελλάς, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Όπως υπογραμμίζει στην «ΥΧ», κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε στρεβλώσεις στην αγορά και αλλοίωση της ταυτότητας της εγχώριας παραγωγής. Άλλωστε, όπως προσθέτει, είναι γνωστά και δυστυχώς συνηθισμένα στο εν λόγω προϊόν τα φαινόμενα διακίνησης (από Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους) ατυποποίητων φρούτων κατ’ ευθείαν από τον αγρό, δίχως να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% brix, ή μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπονται από την ενωσιακή και την εθνική νομοθεσία.

Δώρον άδωρον το τονάζ, δίχως σταθερή ποιότητα

Αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση στον τομέα παραγωγής και εξαγωγής των ακτινιδίων στη χώρα μας, ο κ. Πολυχρονάκης παραθέτει τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Carlos Cruzat, πρόεδρος της Επιτροπής Ακτινιδίων της Ένωσης Εξαγωγέων Φρούτων της Χιλής (ASOEX) με αφορμή την 42η συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινιδίων (ΙΚΟ) στη Χιλή, από 12 έως 14 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Cruzat ανέφερε ότι «σε γενικές γραμμές, η προσφορά ακτινιδίων αυξάνεται με καλό ρυθμό ως προς τη ζήτηση», ενώ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια, με πολύ όγκο». Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι «πρέπει να προσέχεις την ποιότητα των φρούτων, για να έχεις υψηλότερη τιμή», εξηγώντας ότι «αν ξεκινήσουν από πολύ χαμηλή τιμή, με υψηλό όγκο, αυτό που αναμένεται είναι πτώση στην αγορά».

«Ό,τι και να γίνει με τους όγκους που τείνουν να είναι ανοδικοί, πρέπει να συνοδεύεται από πολύ καλή ποιότητα, για να διατηρείται η θέση της καλής ζήτησης. Διαφορετικά, το ακτινίδιο μετατρέπεται σε ένα αντικαταστάσιμο, μη ελκυστικό προϊόν, και ως εκ τούτου η επιχείρηση χειροτερεύει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Cruzat. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπέρανε ότι «όλες οι νέες φυτείες πρέπει να γίνονται με γνώμονα τη μεγαλύτερη απόδοση, με καλύτερη και φθηνότερη αποθήκευση και με την καλύτερη γεύση τη στιγμή της κατανάλωσης, ώστε ο καταναλωτής να είναι ευχαριστημένος και να πληρώσει μια καλή τιμή. Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγετε να πουλάτε από προεπιλογή σε μια αξία που δεν είναι κερδοφόρα μακροπρόθεσμα».

Σημειώνεται ότι η εκτιμώμενη παραγωγή για το 2023 στην ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε στο 42ο συνέδριο ΙΚΟ (Διεθνής Οργανισμός Ακτινιδίων), ανέρχεται σε περίπου 755.000 τόνους, δηλαδή υπολείπεται κατά 4% αυτής του 2022. Για τη χώρα μας αναμένονται 311.000, δηλαδή 3% κάτω από το 2022, ενώ μείωση 15% στα πράσινα ακτινίδια προβλέπεται στην Ιταλία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023