Innoseta: Διαθέσιμες στα ελληνικά όλες οι καινοτομίες για τον ψεκασμό

Ενεργό ρόλο στην καταγραφή και στην προώθηση όλων των καινοτόμων πρακτικών και του καινούργιου εξοπλισμού σχετικά με τον ψεκασμό αποκτά η Ελλάδα. Οκτώ χώρες της Ευρώπης αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα, δωρεάν διαθέσιμη σε αγρότες και σε κάθε ενδιαφερόμενο, στην οποία συνεχώς καταγράφονται νέες τεχνολογίες, αλλά και εκπαιδευτικά κείμενα, που έχουν σκοπό να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του ψεκασμού. «Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Innoseta και εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ζήσης Τσιρόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας Agenso και εταίρος στο πρόγραμμα.

Ο κ. Τσιρόπουλος, ως υπεύθυνος δημιουργίας της πλατφόρμας, αναφέρει ότι «η πλατφόρμα και, κατά συνέπεια, το πρόγραμμα, έχουν σκοπό να καταγράψουν όλες εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με νέα ψεκαστικά μηχανήματα, με τη μείωση του ψεκαστικού νέφους ή με συγκεκριμένα εξαρτήματα, τα οποία μειώνουν την κατανάλωση του ψεκαστικού υγρού. Τελικός σκοπός του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι αγρότες για τις τεχνολογίες αυτές και μέσω της χρήσης τους να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ψεκασμού».

Περιήγηση στην πλατφόρμα

Μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου Ιnnoseta κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κατευθυνθεί στην ομώνυμη πλατφόρμα. Αφού επιλέξει τη γλώσσα που επιθυμεί μπορεί να αναζητήσει τις «βιομηχανικές λύσεις», τις διαθέσιμες δηλαδή τεχνολογίες, το εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με το θέμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν όλο το διαθέσιμο υλικό που έχει δημοσιευτεί για οποιαδήποτε κατηγορία ή μέσω κριτηρίων να επιλέξουν αυτά που είναι διαθέσιμα στη χώρα τους. «Εμείς, ως εταίροι του προγράμματος, αναζητούμε και ανεβάζουμε τόσο εκπαιδευτικό υλικό όσο και τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Ωστόσο, τεχνολογικοί πάροχοι που επιθυμούν να καταγράψουν την τεχνολογία τους μπορούν να κάνουν δωρεάν εγγραφή στην πλατφόρμα και να τη συμπεριλάβουν, μετά τον σχετικό έλεγχο από τους υπεύθυνους της πλατφόρμας. Όπως επίσης και οι αντιπρόσωποι μιας τεχνολογίας σε μια χώρα μπορούν να καταγράψουν την κυκλοφορία της», εξηγεί ο κ. Τσιρόπουλος.

Όσον αφορά τις τεχνολογίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα, άλλες είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά και άλλες όχι. Όπως εξηγεί ο κ. Τσιρόπουλος, «όταν κάποιος πατήσει πάνω σε μια τεχνολογία δεξιά, εμφανίζεται ένας αριθμός με τον κωδικό TRL. Για παράδειγμα, η τεχνολογία με αριθμό 9 σημαίνει ότι είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά».

Επόμενα βήματα

Στα μελλοντικά σχέδια του προγράμματος σειρά έχει η πραγματοποίηση εργαστηρίων στις χώρες όπου συμμετέχουν. «Στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν τρία διαφορετικά εργαστήρια στο τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου, τα οποία θα σχετίζονται με τον ψεκασμό στα θερμοκήπια, τους οπωρώνες και τους αμπελώνες. Ειδικοί του χώρου θα μιλήσουν για τις νέες πρακτικές, αλλά και τεχνολογικοί πάροχοι θα παρουσιάσουν τις τεχνολογίες τους», καταλήγει ο κ. Τσιρόπουλος.